Direct naar artikelinhoud

Gemachtigde opzichters krijgen nieuw statuut

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) werkt aan een nieuw kader voor gemachtigde opzichters die fietsers en voetgangers helpen oversteken. Aanleiding is het ongeval aan de Brugse schoolpoort.

Signaalgevers, wegkapiteins, verkeerscoördinators... Tot nu toe bestaat in het verkeersreglement een wirwar aan gemachtigde opzichters. Elke categorie heeft zijn eigen regels om groepen wandelaars of fietsers te begeleiden. En die wildgroei aan statuten veroorzaakt onduidelijkheid.

Eind februari kwam in Brugge een zesjarig jongetje om het leven toen hij aan de schoolpoort onder een vrachtwagen belandde. Dat er geen gemachtigd opzichter aan het zebrapad stond, leverde veel ongeloof op. De reden die de school aanhaalde, was dat gemachtigde opzichters enkel kinderen mogen begeleiden, en geen volwassenen.

Vrijwilligers

"Toch mogen gemachtigd opzichters ook toevallige personen helpen oversteken," verduidelijkt CD&V-verkeersspecialist Jef Van den Bergh. Hij stelde daarover een parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Bellot geeft in zijn antwoord aan dat hij intussen aan een evaluatie van het statuut werkt.

De regels rond gemachtigd opzichters dateren al uit 1999. Sindsdien is de verkeerssituatie aan scholen sterk veranderd. "Het is duidelijk dat een update van de regels nodig is", zegt Van den Bergh. "Het gaat om vrijwilligers die zich inzetten voor de veiligheid van anderen. Ingewikkelde regels zouden dat niet mogen verhinderen."