Direct naar artikelinhoud

'Ik moet me hier bijna zelf verontschuldigen'

Meryame Kitir (sp.a) is niet te spreken over de gebeurtenissen in de Kamer. 'Ik heb hier met de Kamervoorzitter over gesproken en gezegd dat ik dit soort gedrag niet tolereer. Niet in de Kamer, en niet daarbuiten.'

Luk Van Biesen gaf intussen toe dat hij het woord Marokko gebruikte en noemt dat een stommiteit. Maar hij ontkent formeel dat hij gezegd zou hebben dat Kitir moet terugkeren naar Marokko.

Kitir: "Ik hoor hem allerlei verklaringen afleggen tegen iedereen, maar ik heb hem zelf nog niet gehoord. Hij heeft mijn nummer, het zou hem sieren mocht hij contact opnemen met mij. Als hij zegt dat hij het zo niet bedoeld heeft, dat hij misbegrepen is, dat hij mij dan uitlegt hoe hij het wel bedoelde."

Volgens hem doelde hij op de performantie van de Caterpillar-werknemers, en dat ze met hun competenties overal aan de slag zullen geraken, in België of in Turkije of Marokko.

"Ik vind het heel bizar, want ik heb toch iets heel anders gehoord. 'Dat ze teruggaat naar Marokko', dat is wat ik gehoord heb."

(kwaad) "Weet je, het stoort me nog meer dat ik me hier bijna moet verontschuldigen, terwijl Van Biesen niet eens zijn verontschuldigingen aanbiedt, en vervolgens een draai geeft aan zijn verhaal."

Wat moet er nu gebeuren?

"Ik heb aan de Kamervoorzitter gevraagd dat er een duidelijk signaal komt van de Kamer. Ik vind dat, als we als parlement zulke gratuite opmerkingen toelaten, we een verkeerde boodschap geven."

Volgens Bracke zijn er geen bewijzen dat Van Biesen dat gezegd heeft, en is de vrije meningsuiting in de Kamer totaal.

"Als dat het antwoord van de Kamervoorzitter is, is dat heel triestig. Ik zit al langer in het parlement, en er wordt weleens wat gezegd Maar voor mij valt dit niet onder de vrije meningsuiting."