Direct naar artikelinhoud

Drie grote federaties uit industrie zijn tegen complete kernuitstap in 2025

De industriële federaties Agoria (technologie), Essenscia (chemie), en Febeliec (grootverbruikers) vragen aan de regering om na de geplande kernuitstap in 2025 toch nog twee kerncentrales open te houden.

Marc Lambotte van Agoria, de federatie voor technologie, Yves Verschueren van Essenscia, de federatie voor chemie, en Peter Claes van Febeliec, de federatie voor grootverbruikers, doen deze uitspraak na een analyse van netbeheerder Elia over de energiebevoorrading.

Daaruit blijkt dat een volledige kernuitstap in 2025 niet onmogelijk is, maar dat dan wel zwaar geïnvesteerd moet worden in nieuwe gascentrales. Als die er niet komen, kunnen de kerncentrales onmogelijk sluiten.

De kosten van die investeringen zouden ervoor zorgen dat de stroomprijzen 15 tot 20 procent stijgen. Iets wat volgens Lambotte, Claes en Verschueren niet te verantwoorden is aan hun bedrijven en gezinnen.

Daarnaast vrezen de drie topmannen ook dat er minder geïnvesteerd zal worden in energie-intensieve bedrijven, waardoor die zullen verdwijnen. Ook de kans op stroomtekorten baart de drie grote zorgen. Die kunnen ervoor zorgen dat bedrijven moeilijker aan hun CO2-uitstoot kunnen werken, wat dan weer slecht is voor de klimaatdoelstellingen.

Ze pleiten er daarom voor om na 2025 toch nog twee kerncentrales open te houden voor een periode van tien jaar. Die kunnen er volgens de studie van Elia voor zorgen dat de jaarlijkse systeemkosten zo'n 600 miljoen euro lager zouden liggen.

Niet enkel de studie van Elia toonde dit aan. Ook studies van Energyville, Itinera en het Planbureau toonden al aan dat het financieel voordeliger zou zijn om twee kerncentrales open te houden na de kernuitstap.