Direct naar artikelinhoud

Hypotheek op rantsoen

Heel wat Britten zien de hypotheek als een manier om snel rijk te worden. In tijden van sterk stijgende vastgoedprijzen hebben ze niet eens ongelijk

Is een hypotheeklening voor u een noodzakelijk kwaad? Het enige middel om een eigen huis te verwerven? Een krediet dat u het liefst beperkt in bedrag en looptijd om zo snel mogelijk af te zijn van de maandelijkse afbetalingen? U zult niet de enige zijn. Heel wat Britten zijn echter overtuigd van het tegendeel. Zij zien de mortgage als een manier om snel rijk te worden. In tijden van sterk stijgende vastgoedprijzen hebben ze niet eens ongelijk. De afgelopen jaren hebben ze goed geld verdiend door zich diep in de schulden te steken. Tot voor kort was een gemiddelde maandelijkse prijsstijging van Brits vastgoed met 1 procent en meer niet ongewoon. Als de bank dan krediet verschaft aan 6 procent op jaarbasis leen je je rijk. Geld verdienen was nooit eenvoudiger.

De media speelden gretig in op de trend. Vastgoedprogramma's toonden koppels die een huis kochten, er een pak geld voor leenden, vervolgens wat verbouwingen uitvoerden om het pand een paar maanden later voor een veel hoger bedrag weer te verkopen. In de krant had je advertenties voor seminaries waarbij een vastgoedgoeroe je in enkele sessies zou uitleggen hoe je relatief snel multimiljonair wordt. Buy to let was de toverformule. Zoveel mogelijk opkopen, zoveel mogelijk lenen en vervolgens je huurders de hypotheek laten afbetalen. Je moest gek zijn als je er niet aan meedeed.

De laatste tijd is het iets moeilijker om slapend rijk te worden. Net als in de VS is er ook in Groot-Brittannië een einde gekomen aan de vastgoedhausse. En zoals altijd hebben de kopers het voor het zeggen als de prijzen dalen. Je kunt in Londen al een deal doen als je 15 procent onder de vraagprijs biedt. Een jaar geleden was dat nog onvoorstelbaar. Zijn de lagere prijzen een zegen voor wie nu een woning wil kopen? Niet noodzakelijk. Door de trendommekeer is het in Groot-Brittannië nu immers veel moeilijker om aan krediet te komen. Het is vanzelfsprekend dat speculatie niet meer aangemoedigd wordt. Maar zelfs wie nu zijn eerste stappen op de vastgoedmarkt zet, ondervindt problemen om aan een lening te geraken. Populaire formules waarbij je vlot 100 procent van de waarde van het vastgoed kon lenen met daarbovenop nog eens een extra krediet voor verbouwingen zijn van de markt gehaald. Alleen als je zelf al een mooie som hebt gespaard, word je nog geholpen. Voor Belgen is dat vanzelfsprekend, voor Britten niet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal toegekende hypotheekleningen in Groot-Brittannië in een half jaar tijd 40 procent is gedaald.

De correctie op de Britse vastgoedmarkt maakt heel wat slachtoffers: speculanten die tot over hun oren in de schulden zitten, banken die hen krediet hebben gegeven en kopers die niet aan een lening geraken. Vreemd genoeg zullen sommige speculanten welvaren bij de crisis. Zij die aan het begin van de hausse hebben gekocht en nu een aardige vastgoedportefeuille hebben, kunnen moeiteloos de huur optrekken. Aan huurders is nu immers geen gebrek en in Groot-Brittannië is de verhoging van de huurprijs niet beperkt door een gezondheids- of andere huurindex.