Direct naar artikelinhoud

Sociale organisaties betogen tegen besparingen van De Wever

De Antwerpse sociale organisaties hebben betoogd tegen de besparingen die ze te slikken krijgen. Ze verwijten het stadsbestuur dat het bezuinigt op de meest kwetsbare groepen.

Het stadsbestuur maakte dinsdag bekend dat het voor 7 miljoen euro schrapt in subsidies en convenanten met partnerorganisaties. Wie uit de boot valt, wordt volgende week bekendgemaakt, maar een hoop sociale organisaties kregen deze week al een brief met slecht nieuws in de bus. Zo moet CAW Metropool het doen met 430.472 euro minder, of 16 procent van het budget. "Vooral het straathoekwerk en jeugdwerkingen zullen hier onder lijden", zegt directeur Koen De Vylder, die ook vreest voor jobverlies. "Een project waarbij we zelf op zoek gaan naar kwetsbare jongeren, wordt volledig geschrapt."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelt dat de besparingsoperatie er komt na een zorgvuldige analyse, maar volgens de middenveldsorganisaties worden projecten die inzetten op de meest kwetsbare groepen en diversiteit geviseerd. Zo ziet het Minderhedenforum haar Antwerpse poot volledig verdwijnen, terwijl Minderhedencentrum D8 200.000 euro of de helft van haar subsidies verliest. Organisaties als KRAS en JES, die in wijken als Borgerhout of Kiel werken met kwetsbare jongeren zijn respectievelijk 10 en 5 procent van hun middelen kwijt. Samenlevingsopbouw moet 20 procent inleveren, APGA, een organisatie voor kansarmen, verliest 19 procent. "Dit zijn allemaal organisaties die investeren in de meest kwetsbaren in onze samenleving", klaagt De Vylder. Naima Charkaoui van het Minderhedenforum, vreest dat de kloof tussen de stad en de etnisch-culturele minderheden enkel zal toenemen.

Ruyters merkt ook op dat De Wever 270 miljoen euro reserveert in nieuwe investeringen. "Toch vreemd dat een deeltje daarvan niet in het sociaal beleid geïnvesteerd wordt."

Uit recente cijfers blijkt tot 24 procent van de kinderen in Antwerpen in armoede leven.