Direct naar artikelinhoud

'Dit is zout in de wonde'

De stakende arbeiders van staaldraadbedrijf Bekaert vechten tegen de verslagenheid. Opnieuw. Eerst werden meer dan 600 banen op de tocht gezet, dan volgde de riante loonsverhoging van topman Bert De Graeve.

Acht mannen praten voor het oude hoofdgebouw van Bekaert in het West-Vlaamse Zwevegem. Ze staan, haast symbolisch, alleen. Er vallen regendruppels uit de grijze hemel, op de grond blijft het vuur uit. Woorden schieten te kort, teleurstelling overheerst. Maar dan toch: langzaam baant de verontwaardiging zich een weg naar boven. Over de nakende ontslagen, maar vooral over de loonsverhoging van 434.000 euro voor topman Bert De Graeve. Arbeider Gino Debels: "Zodra ik het hoorde, wist ik dat er in de fabriek miserie zou ontstaan. Het is zout in de wonde."

Ook in Ingelmunster en Aalter legden arbeiders en bedienden het werk neer. Bij het laatste bedrijf zijn de hekken bekleed met spandoeken: "Bekaert: de schande van Aalter" en "Bertje: na manager van het jaar, nu slachter van het jaar".

De slogans vinden weerklank bij de Zwevegemse metallo's. Arnold Balcaen: "Toen ik 28 jaar geleden begon, werkten hier 5.886 mensen. Nu is dat teruggevallen tot 1.700, terwijl er in China al meer dan 10.000 in dienst zijn." Hij zwijgt even. "Het verhaal Bekaert stopt niet. Maar wel op deze plek." Debels knikt. "2010 was een boerenjaar. Volgens de directie is de loonsverhoging in 2011 daar het gevolg van. Maar de arbeiders werkten daar ook aan mee. En hoe worden 609 van hen bedankt? Met een ontslagbrief."

Als een mes op de keel: zo zien de arbeiders de geplande ontslagronde. "Bekaert probeert zich als Vlaams bedrijf te profileren", zegt Debels, "maar dat is allang niet meer het geval. Banen blijven wegvloeien en intussen maken ze ons wijs dat er toch nog een toekomst voor ons bestaat."

Vandaag wordt er niet gewerkt bij de verschillende vestigingen, morgen misschien. "Maandag zeker, we moeten onderhandelen. Wat er daarna gebeurt, hangt af van het signaal dat de directie dinsdag geeft. Als zij doen alsof hun neus bloedt, escaleert het en komen er hardere acties."