Direct naar artikelinhoud

Wat als Annemie voorzitter werd?

Na de gemeenteraadsverkiezingen wacht Open Vld een nieuwe stembusslag: de voorzittersverkiezingen. De hamvraag: blijft Alexander De Croo op post wanneer de resultaten op 14 oktober tegenslaan?

Van Luc Bungeneers had de Antwerpse Open Vld al lang afscheid genomen, ook al was de man officieel nog steeds lid én schepen van Financiën voor de liberalen in 't Stad. Sinds hij de tweede plaats op de lijst voor 14 oktober aan zijn neus zag voorbij gaan en het lijstduwerschap weigerde, was het duidelijk over and out. Bij Open Vld wordt dan ook redelijk onverschillig gereageerd op de overstap naar N-VA. "Dit bevestigt ons vermoeden alleen maar. De opdracht van Bungeneers was om nog zoveel mogelijk schade te berokkenen binnen Open Vld, alvorens over te stappen naar N-VA."

Resultaat is dat de partij op zes weken voor de verkiezingen officieel nog deel uitmaakt van de meerderheid, maar in de praktijk geen enkele schepen meer heeft. Ludo Van Campenhout stapte twee jaar geleden al op en werd na een onafhankelijke periode lid van N-VA.

Het vertrek van Bungeneers is het resultaat van de vernieuwingsoperatie die Annemie Turtelboom in Antwerpen doorvoerde. Turtelboom werd door de partijtop vanuit Puurs naar het traditionele liberale probleemgebied gepiloteerd in een poging om blauw er weer op de kaart te krijgen. Geen sinecure, velen beten er al hun tanden op stuk, maar zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen uitdraaien op een tweestrijd tussen Patrick Janssens (sp.a) en Bart De Wever (N-VA) zal het lastig zijn voor de minister van Justitie om voet aan grond te krijgen.

Al is dat ook niet de hoofdbetrachting, wordt binnen de partij benadrukt. "Niemand verwacht dat we in Antwerpen vanuit het niets plots brokken gaan maken. Annemie zal heus niet op dat resultaat afgerekend worden. Het project dat ze daar tracht op te zetten, is belangrijker dan de uitslag op zich", analyseert een parlementslid. "We hadden daar geen partij meer, enkel individuen. Ze is daar nu alles vanaf nul weer aan het opbouwen, tot de contacten met het volledige lokale sociale weefsel toe. Je zou wat ze daar aan het doen is ook als de perfecte leerschool kunnen zien voor het nationale niveau."

Alexander prima minister

Want daar wordt de jongste maanden binnen de partij ook over gespeculeerd: de voorzittersverkiezingen van eind dit jaar. Een precieze datum is er nog niet vastgelegd, maar vermoedelijk vinden die ergens in december plaats. In principe is huidig voorzitter Alexander De Croo dan kandidaat om zichzelf op te volgen. Grote vraag is of hij uitdagers zal krijgen. Daarbij wordt onder meer in de richting van jonge wolven als Mathias De Clercq en Gwendolyn Rutten gekeken, maar wie weet roeren ook anderen zich nog. Niemand die zich daar nu al over uitspreekt, eerst is het afwachten wie het goed doet op 14 oktober.

Toch circuleren de 'wat als'-scenario's al volop. Uitgangspunt bij iedereen is dat de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen niet al te fameus zullen zijn. "Zeker de gevestigde waarden binnen de partij zullen staan te springen om Alexander af te branden, ze wilden hem drie jaar geleden sowieso niet op die stoel en zullen nu hun kans zien", is de overtuiging van een ander parlementslid. "Vraag is wat er dan gebeurt", maakt een collega de redenering af. "Ofwel wordt dat dan exit Alexander De Croo, al dan niet op zijn eigen initiatief, en rest hem na drie jaar voorzitterschap enkel nog het zitje in de senaat. Ofwel gaat hij alsnog naar de regering."

Bij die laatste optie komt Annemie Turtelboom in beeld. En dat is niet voor het eerst. Bij de vorming van de regering Di Rupo I deed zo al een verhaal de ronde binnen de partij. "De Croo was toen misschien beter zelf in die regering gaan zitten als minister", vertelt een kopstuk. "In dat scenario kon Annemie de partij leiden." Een piste die in vele geledingen bijval kent. En om twee redenen. "Alexander zou een uitstekende minister of vicepremier zijn", is de overtuiging. Turtelboom als partijvoorzitter heeft dan weer het voordeel dat ze een compromisfiguur is, over de traditionele clans heen. "Turtelboom is de enige in de partij die wellicht met 99 procent van de stemmen verkozen zou worden. Gezien haar parcours van de afgelopen jaren en haar leiderskwaliteiten, bestaat er voor haar een enorm draagvlak. Zowel qua organisatie als qua richting zou zij de juiste vrouw op de juiste plaats zijn."