Direct naar artikelinhoud

Koning viert splitsing B-H-V mee

'Zonder de zesde staatshervorming was de blokkering totaal. Maar vandaag lossen we dat probleem definitief op', benadrukte premier Elio Di Rupo (PS) gisteren bij de ondertekening van de wetteksten op het paleis.

Alleen blije gezichten in de Empirezaal van het koninklijk paleis. Koning Albert en premier Di Rupo plaatsten hun handtekening onder welgeteld zeventien wetteksten, het eerste pakket van de zesde staatshervorming, met als blikvanger de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Iedereen wilde erbij zijn, het liefst op de eerste rij: de federale vicepremiers, de acht partijvoorzitters (de meerderheidspartijen plus Groen en Ecolo), de voorzitters van Kamer en Senaat, de twee staatssecretarissen voor de Staatshervorming, een resem parlementsleden én de verzamelde pers. Allemaal op uitnodiging van de koning.

Deze 'historische gebeurtenis' volgens alle genodigden moest passend vastgelegd worden. Het was geleden van 1994 dat zo'n gebeurtenis nog eens plaatsvond, bij de ondertekening van de nieuwe Belgische grondwet. Toen mocht Jean-Luc Dehaene (CD&V) als premier zijn handtekening naast die van de koning zetten. "We lossen dan ook een vijftig jaar oud probleem op", zei Servais Verherstraeten (CD&V).

Premier Di Rupo benadrukte in een korte speech achteraf de slagkracht van zijn regering. "Zonder de zesde staatshervorming was de blokkering in ons land totaal. Maar vandaag lossen we dat probleem definitief op. Sommigen beweerden dat het federale België niet meer in staat was onze burgers vooruit te helpen. Vandaag zien we dat hun uitgangspunt niet klopt", sneerde hij naar N-VA.

"Een oude Vlaamse eis wordt vandaag ingewilligd", benadrukte CD&V-voorzitter Wouter Beke. Zijn liberale evenknie Alexander De Croo viel hem bij. "Een jaar geleden kwamen we altijd bij de koning in dramatische omstandigheden. Nu om ons succes te onderstrepen."

N-VA was niet aanwezig op de plechtigheid en evenmin blij met de splitsing. De Vlaams-nationalisten waren wel uitgenodigd, maar bleven liever thuis. "Er valt niets te vieren op het paleis", aldus Ben Weyts (N-VA). "De regering heeft een hele show nodig om te verdoezelen dat een akkoord is gesloten waarvoor de Vlamingen heel veel geld betalen en evenveel toegevingen doen. Dat is geen feestje waard."

Vlaams Belang was niet welkom op het paleis. Zijn parlementsleden protesteerden tijdens de ceremonie voor de poorten tegen de zesde staatshervorming, in hun ogen een blamage voor de Vlamingen.