Direct naar artikelinhoud

Artsen roepen op tot Duitse boycot

De woede van de Grieken over de nieuwe besparingsronde richt zich tegen Duitsland. Tijdens betogingen worden Duitse en hakenkruisvlaggen verbrand. Beroepsverenigingen van artsen, ingenieurs en advocaten roepen zelfs op om Duitse producten te boycotten.

"De besparingen die de trojka aan de Grieken oplegt, maken het land alleen maar armer. Dit is een ramp voor de bevolking", zegt Ioanna Kalantzakou, vicepresident van de Atheense Advocatenvereniging in een telefonisch interview met De Morgen, terwijl op de achtergrond haar collega's luid hun stakingsplannen voor volgende week bespreken. "We roepen op tot een boycot van Duitse producten omdat de Duitsers het besparingsbeleid opleggen. Het rijkste land van Europa duwt ons nog dieper in de armoede. Besparen op lonen zal de economische kloof tussen ons en de rest van Europa alleen maar groter maken. Wat we nodig hebben zijn investeringen om onze economie te ontwikkelen."

Illegale ingreep

De advocatenvereniging organiseert de boycot samen met de ingenieurs- en artsenvereniging omdat de nieuwe besparingen ook hun erelonen treffen. "Advocaten, maar evengoed andere werknemers, mogen niet behandeld worden als producten. Deze ingreep in onze inkomens is niet legaal en niet democratisch", zegt Kalantzakou boos. Het hoofd van de ingenieursvereniging, Christos Spitzis, ging cynisch nog een stap verder. "De Duitsers moeten nu alleen nog maar de Duitse vlag op de Akropolis planten", zei hij.

Volgens de Atheense journaliste Emma Seiradaki is het nog te vroeg om te oordelen of de boycot gevolgd zal worden. "We hebben geen boycottraditie, maar onderschat de woede van de Grieken tegen Berlijn niet. Duitsland is hier nu de bad cop", zegt ze aan deze krant.

In cartoons wordt bondskanselier Angela Merkel steeds meer afgebeeld als een nazi-officier, in een grimmige verwijzing naar de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Seiradaki noemt het wel paradoxaal dat net de vrije beroepen oproepen tot een boycot. "Als er beroepsgroepen zijn die het zich vroeger konden veroorloven om Duitse luxewagens en koelkasten te kopen, dan waren zij het wel, want zij betaalden nauwelijks belastingen.

"Net hun grootschalige belastingontduiking heeft mee de Griekse crisis veroorzaakt, maar alle geld op de offshorerekeningen laat de trojka ongemoeid. Het zijn de loontrekkenden en gepensioneerden die het gelag betalen."

Recessie

Ook volgens Seiradaki houden de nieuwe, opgelegde, besparingen geen steek. "De recessie zal alleen maar verergeren. De verlaging van het minimumloon treft vooral werknemers uit de privésector, die nu al keihard werken. Het minimumloon voor starters onder de 25 zakt met 22 procent naar 600 euro. Daar kun je niet van leven.

"Alle werkgevers uit de privésector zullen de verlaging aangrijpen om lonen opnieuw te verminderen. Met de grote werkloosheid zetten ze de werknemers het mes op de keel: een lager loon of vervangen worden door een werkloze. Dat gebeurde al bij de vorige besparingsrondes, zelfs door bedrijven die nog winst kunnen maken. De trojka dwingt Griekenland om een lagelonenland in de eurozone te worden."

Seiradaki ziet de nabije toekomst somber in. "Hoe groter de economische problemen, hoe groter de straatprotesten en -geweld dreigen te worden. In Athene neemt de onveiligheid nu snel toe. Er zijn steeds meer inbraken. Je ziet ook steeds meer thuislozen op straat, maar een sociaal beleid van de staat om ze op te vangen is er niet. Zelfs daarop wordt bespaard."