Direct naar artikelinhoud

Wegwijs in het museum

Musea zijn rariteitenkabinetten waar heel wat mensen nog steeds bepaalde drempels ervaren. Maar met deze tips in de hand, voor onervaren en minder onervaren bezoekers, komt het allemaal goed.

ZET MUZIEK OP

Dat muziek het beeld kan versterken, weten wij sinds de film Drive allemaal. Muziek beluisteren tijdens je bezoek is een absolute aanrader. Kies bij voorkeur voor soundscapes. Zo kan een streepje Boards of Canada een landschapsschilderij enorm versterken, of zal een track van Brian Eno de poorten van Rothko pas echt openen. Let wel dat de muziek niet voor de anderen hoorbaar is. Test dit op voorhand.

BEZOEK WÉL DE SHOP

De documentaire Exit Through the Giftshop van Banksy is een sneer naar commercie rond musea. Maar wij raden aan om net zeker de shop te bezoeken. Vaak zijn het parels die ook erg goede boeken verkopen. Zo heeft het Stedelijk Museum Amsterdam een goede shop met interessant design in de aanbieding. Zulke shops zijn op zich een bezoek waard. Trouwens, door musea te steunen, schiet de karmameter wederom in het groen.

LAAT GERUST WAT LINKS LIGGEN

Vaak denken bezoekers dat ieder werk intensief bekeken en geïnterpreteerd moet worden. En zo wordt een museumbezoek een onbetaalde werkdag. Wees selectief. Als 20 procent van de tentoongestelde werken jou bekoren dan ben je erg goed bezig. Sta niet stil bij ieder werk. Dat leidt tot vermoeide museumbenen. Spring van het een naar het ander, beweeg intuïtief en laat gerust wat links liggen.

KIES VOOR VERWONDERING

De leek ervaart het museum nog te vaak als een intellectuele gevangenis in plaats van een speeltuin. Dat komt omdat beginners te vaak te moeilijk starten. Probeer niet de kubus van Donald Judd te begrijpen maar vertrek vanuit je eigen interesses. Kies voor kunst die je op de slag verwondert. Iedere kunstpaus werd eerst begeesterd door een 'gemakkelijk' werk. Houd conceptueel materiaal voor later.

HOFFELIJK ZIJN DOET GEEN PIJN

In een museum is enige vorm van hoffelijkheid op zijn plaats. Fotograferen? Geen probleem maar laat de selfie achterwege. Dat ruïneert de sfeer. Aan bezoekers met kinderen: houd die bengels aan de (figuurlijke) leiband. Als je naar een kunstwerk kijkt, is dat werk namelijk heel even van jou. Jengelende kinderen doden dat moment. Jengelende volwassenen trouwens ook. Houd je mening voor jezelf of fluister.

GEBRUIK DE SUPPOOST

Spreek eens een suppoost aan. Vaak zijn dat kunstliefhebbers of -studenten. Zo heeft ooit een suppoost in Hamburger Bahnhof (Berlijn) ons volledig rondgeleid. Dat was boeiend - en akelig toen wij hem niet meer kregen afgeschud. Daarbij hebben suppoosten een waanzinnig monotone job. Hen als mens behandelen in plaats van standbeeld is goed voor jouw karma.

NEEM PAUZE IN HET MUSEUMCAFÉ

Museumcafés dienen om te pauzeren en niet zomaar om af te sluiten. Vaak is het zelfs beter om op voorhand iets te nuttigen. Wij mensen zijn namelijk beestjes: als er aan de primaire behoeftes niet voldaan wordt, dan hoeven wij niet te beginnen aan intellectueel werk. Sommige musea laten toe het café te bezoeken als tussenstop. Dat zijn intelligente musea. Een museum is een pretpark. Neem een pauze tussen de attracties.