Direct naar artikelinhoud

Een XL-examen bij juf Evy

Het nieuwe televisieseizoen wordt gewikt en gewogen door kenner Jules Hanot.

Weet ik veel

Zaterdag 6 september, 20u40, VIER

Toen Evy Gruyaert het 'huis van vertrouwen' inruilde voor een job als leading lady bij VIER stonden de verwachtingen strak gespannen. Jammer genoeg ging het debuut van de toptransfer behoorlijk de mist in. Niet de schuld van bekoorlijke Evy, maar van De val van één miljoen, een televisionele zeepbel waarin kandidaten en security vooral stapels bankbiljetten heen en weer schoven en de gastvrouw eindeloos de mantra "Opletten, mensen, dit is dus wel echt geld!!!" moest opdreunen.

Een jaar later kon de Meulebeekse diva die valse start doen vergeten in een met 300 studenten volgestouwde 'aula' waar gepeild werd naar hun algemene ontwikkeling , die van drie bv's én van de gemiddelde Vlaming die thuis al dan niet 'appgewijs' interactief mocht meespelen. Noblesse oblige werden eerst de bekende exemplaren uitgebreid welkom geheten.

Dertien in een dozijn

Erik Van Looy, die tegenwoordig in zowat in elk programma opdraaft, bekende dat hij een fanatiek blokbeest was dat spiekbriefjes tussen zijn benen verstopte "omdat de leraars daar niet durfden komen". "Eigenlijk lig ik dus tussen je benen vanavond", repliceerde een ondeugende Gruyaert. Het ijs was meteen gebroken. Ann Van Elsen, die tegenwoordig in geen enkel programma meer mag opdraven, liet weten dat ze op school gaarne haar wiskundige kennis deelde met een toenmalige love interest, en 'Slimste Mens' Tomas Van Den Spiegel vertrouwde Vlaanderen toe in het eerste leerjaar nog door zijn strenge moeder te zijn onderwezen.

Eens die belangwekkende informatie verwerkt was, waren we een kwartiertje verder, maande juf Evy tot stilte en vuurde ze een massief vragensalvo af over Amerikaanse presidenten, krasloten, Belgische premiers, judoscores, pijpen en de kleuren van de regenboog. Op het einde van de lange rit had ik, moe en niet geheel ontevreden, 78 punten bij elkaar gesprokkeld. Zes meer dan quizfanaat Van Looy en winnaar Van Den Spiegel. Primus inter pares was student Jules, die triomfeerde met een monsterscore van 96 en - "Een vat een vat een vat!", scandeerden de tribunes - een kwart van de winst mee naar zijn kot mocht nemen.

Terwijl Van Den Spiegel in een leuk filmpje 9.600 euro doneerde aan een Gents kindertehuis, stelde ik tot mijn verbazing vast dat ik me tijdens dit (te) lange examen niet bovenmatig had verveeld. De vragen waren pittig en een vlotte Gruyaert leverde vakwerk af. Toch is de kans dat VIER hiermee tv-geschiedenis schrijft gering. Weet ik veel blijft ondanks alle toeters en bellen een braaf vraag-en-antwoordspelletje van dertien in en dozijn. Laten we het, mild als we zijn, dus maar houden op een 'verdienstelijke voldoende' voor deze XL-quiz die hoe dan ook een welgekomen extra zapoptie biedt binnen het doorgaans schrale zaterdagavondaanbod.