Direct naar artikelinhoud

KBC betaalt deel Vlaamse staatssteun terug

KBC gaat de Vlaamse overheid eerstdaags 1,17 miljard euro staatssteun terugbetalen, plus een premie van 0,58 miljard euro. Samen goed voor 1,75 miljard euro, vernam De Tijd.

De Vlaamse bank-verzekeraar KBC kreeg tijdens de financiële crisis in totaal 7 miljard euro steun van de federale en de Vlaamse overheid, in de vorm van leningen. De 3,5 miljard euro federaal geld werd eind vorig jaar al helemaal terugbetaald. Nu krijgt ook de Vlaamse regering zicht op een gedeeltelijke terugbetaling.

De toezichthouder, de Nationale Bank, zou het licht op groen zetten voor die operatie. Dat betekent dat de Nationale Bank de kapitaalpositie van KBC voldoende sterk acht om Vlaanderen deels terug te betalen én om tegelijk te voldoen aan de internationale kapitaalnormen.

De Tijd bracht het bericht net voor sluiting van de beurs. Het bedrijf zelf wilde de goedkeuring van de Nationale Bank niet bevestigen. "Het is inderdaad onze intentie om in de eerste jaarhelft van 2013 een belangrijk deel van de staatssteun aan de Vlaamse overheid terug te betalen. Dat hebben we al meermaals herhaald", verklaarde woordvoerster Viviane Huybrecht. "Als we nieuws hebben, zullen we dat als beursgenoteerd bedrijf zoals steeds aan alle stakeholders tegelijkertijd communiceren." KBC zei eerder ook dat het uitstaande Vlaamse saldo van 2,33 miljard euro in de periode 2014-2020 zal worden terugbetaald in zeven gelijke delen van 0,33 miljard euro.

In het najaar 2008, voorjaar 2009 moest KBC met overheidsgeld rechtgehouden worden, net als Fortis, Dexia en Ethias. KBC ging in het verleden prat op zijn onafhankelijke koers met Vlaamse kernaandeelhouders, maar moest zijn trots inslikken.

De bank-verzekeraar profileert zich met de terugbetalingen nu als de beste van de klas. Fortis is inmiddels ontmanteld. Dexia blijft verlieslatend en kreeg eind vorig jaar zelfs bijkomende staatssteun. Daardoor is de Belgische staat meerderheidsaandeelhouder geworden van Dexia. Ethias is sinds vorig jaar weer winstgevend, maar heeft nog geen staatssteun terugbetaald.