Direct naar artikelinhoud

Vader baby D. probeert koopouders uit voogdij te ontzetten

De biologische vader van baby D, de baby die door een Belgische draagmoeder aan een Nederlands koppel is verkocht, onderneemt twee gerechtelijke stappen. Hij en zijn vrouw, de oorspronkelijke wensouders voor de baby, willen de koopouders ontzetten uit de voogdij en hen samen met de draagmoeder laten veroordelen wegens ontvoering.

door Barbara Debusschere

De vader, Bart Philtjens, vraagt de rechtbank van Utrecht hem te benoemen tot voogd. Hij wil de koopouders ook laten bewaken uit vrees dat ze met het kind op de vlucht slaan.

Bij de rechtbank van Utrecht heeft de biologische vader zijn aanvraag ingediend om de Nederlanders uit de voogdij te ontzetten en zelf de voogdij over zijn baby te krijgen. Daarnaast klaagt de man zowel de Nederlanders als de draagmoeder bij de rechtbank van Oudenaarde aan voor "ontvoering en verberging van het kind", zo schrijft Het Laatste Nieuws.

De gerechtelijke stappen van Philtjens zijn de zoveelste episode in een bitse strijd om het meisje, dat ondertussen al twee jaar is. Philtjens en zijn vrouw Geertrui Praet waren in 2005 wensouders die een beroep hadden gedaan op een draagmoeder uit Sint-Lievenshoutem, aan wie ze sperma gaven.

Een paar maanden voor de geboorte maakte zij de wensouders echter wijs dat het kindje gestorven was. In werkelijkheid zou ze het meisje na de geboorte "verkocht" hebben aan een Nederlands echtpaar uit Leusden dat meer geld bood. Zij ontkennen dat ze 15.000 euro voor het kindje neertelden en startten een adoptieprocedure. Het juridische gevecht begon en bleef aanslepen. Een Nederlandse rechtbank gaf de Nederlanders tijdelijke voogdij omdat er ondertussen "een familiale band" zou zijn ontstaan.

Dat was uiteraard een grote klap voor de wensouders, maar de draagmoeder, die beweerde dat de vader van baby D. niet Philtjens maar haar eigen man was, kreeg ongeveer een maand geleden ongelijk. Uit DNA-onderzoek bleek dat Philtjens wel degelijk de biologische vader van het kind is. Sindsdien hebben de wensouders aangekondigd "alle juridische middelen in te zetten" om het kind terug te krijgen.

Voor de Utrechtse rechtbank wil Philtjens' advocaat proberen de Nederlanders uit de voogdij te ontzetten door te stellen dat ze de biologische vader en zijn kind zwaar hebben benadeeld door het DNA-onderzoek lang tegen te houden. Al die tijd kon Philtjens geen contact hebben met zijn dochter. Ook het feit dat de pleegouders en de draagmoeder betrokken zijn bij een strafproces en dat de pleegouders de regels overtraden door nooit te vermelden dat ze een Belgisch kind zouden opnemen in hun gezin, zou in het voordeel van de wensouders kunnen spelen.

De klacht tegen de draagmoeder en koopouders bij de rechtbank van Oudenaarde is drievoudig. Naast "ontvoering en verberging" van het kind verwijten de wensouders hen misbruik van vertrouwen omdat de draagmoeder het sperma van Philtjens heeft gebruikt om er zichzelf mee te verrijken. Daarnaast is er volgens de wensouders ook sprake van een onterende behandeling van het kind omdat het is verkocht.

Als de draagmoeder en de Nederlanders veroordeeld worden, zo stelt advocaat Jef Vermassen, dan is de kans groot dat de baby terug naar België komt, "want dan zal het bewezen zijn dat het kind is verhandeld". Aan het Nederlandse Bureau Jeugdzorg ten slotte heeft Philtjens gevraagd na te gaan of het mogelijk is het Nederlandse koppel te bewaken. "Wie illegaal een kind kan kopen, is ook in staat onder te duiken", zo klinkt het. Tegelijkertijd benadrukken Philtjens en Praet dat "hun hoop nog nooit zo groot was". Ze hebben al een nieuwe naam en een nieuwe uitzet voor het kind.

Eerder wezen juristen die zich in de zaak verdiepten evenwel op de zwakke juridische positie van de wensouders. Ondanks het nu bewezen feit dat Philtjens de biologische vader is, zorgt het gebrek aan wettelijke regeling over draagmoederschap in België ervoor dat de belangen van wensouders op geen enkele wijze worden beveiligd.