Direct naar artikelinhoud

Noah and The Whale: 'Vervanging voor mijn brein'James Blunt: 'Persoonlijke Tinkelbel'Agnes Obel: 'Mijn VHB,very helpful boyfriend'

Charlie Fink, Britse frontman

"Vanaf het moment dat ik op de tourbus stap, lijkt mijn brein niet langer te functioneren. Heel vreemd, maar blijkbaar typisch voor muzikanten on the road. Dagdagelijkse dingen doen lukt je gewoon niet meer. Op dat moment word ik als was in de handen van de tourmanager. Een zegen voor ons beiden, denk ik dan (lacht).

Mijn oudere broer Doug was vroeger mijn vertrouwenspersoon in de band. Hij drumde maar was tegelijk de 'go to'-persoon voor élk probleem op tournee. Toen hij uit de groep stapte, is Maarten mijn nieuwe consigliere geworden. Hij staat me bij met raad en daad, en zorgt als een strenge huisvader voor me.

We zijn nog niet zo lang bezig, maar intussen hebben we toch al vijf tourmanagers versleten. Ik ga niet met modder gooien, maar het is geen sinecure om de juiste mens te vinden. Ik verwacht dat een tourmanager oprecht is, geen drankprobleem heeft, en me het gevoel geeft dat ik er niet alleen voor sta. Ik vertrouw Maarten inmiddels blindelings. Als hij me vraagt om een vervelende fotoshoot te doen, zal ik zonder mekkeren naar hem luisteren. Hij weet wat goed voor me is."

Maarten Cobbaut, tourmanager

"Vijftien jaar geleden ben ik begonnen als manusje-van-alles bij Biohazard. Daarna klom ik op tot tourmanager en ging ik op tournee met Sepultura en Agnostic Front. Daar leer je dat de muziekwereld niet voor watjes is (lacht). Ik hield me niet alleen met harde muziek bezig, hoor. Intussen heb ik ook Air, Sean Lennon en LCD Soundsystem onder mijn hoede genomen. Soulwax heb ik zelfs acht jaar on the road gevolgd. Het voordeel met Noah and The Whale? Dat ik even uit het dancemilieu ben: de shows zijn eindelijk nog eens gedaan vóór twaalf uur 's nachts.

Met Charlie werken is sowieso heel fijn: het is heel dankbaar om te toeren met een groep die voor je ogen een hele hoge vlucht neemt. Ik moet er nu vooral voor zorgen dat ze niet beginnen te zweven. Of we écht vrienden zijn? Ach, vriendschap ontstaat bij mij pas na jaren. Dat maak ik hen ook duidelijk. Voor mij is het belangrijker dat ik me kan inleven in hun wereld. Op die manier kan ik ook op tijd zien wanneer het fout loopt met die jongens."

James Blunt, Britse hitlijster

"Zonder Rob zou ik elke dag een zenuwinzinking nabij zijn. Ik ben een controlefreak, maar ik moet mezelf toelaten om muzikant te blijven. Zonder hem zou ik verdrinken in details. Toch blijf ik de baas. Dat begrijpt Rob: hij zal nooit belangrijke beslissingen nemen, zonder alles eerst door te nemen met mij. We kennen elkaar nu al zes jaar, en ik prijs me gelukkig dat hij mijn vertrouwen nog nooit geschonden heeft. Rob heeft alle sleutels tot mijn privéleven en bankrekening in handen. Eigenlijk is onze relatie zo intiem dat hij mijn vriendin kon zijn!"

Rob Hayden, tourmanager

"Ik ben vroeger tourmanager van The Flaming Lips en The Libertines geweest. Wat ik nu bij zo'n ongeleid projectiel als James zoek? Geen idee (lacht). Dat is een grap natuurlijk: James is de meest professionele, ernstige artiest met wie ik ooit gewerkt heb. Maar of dat het werk makkelijker maakt? James Blunt is een perfectionist, dus moet ik mezelf dwingen nóg beter te zijn. Eigenlijk ben ik de onzichtbare toverfee op de schouder van een artiest. Ik ben James' kleine Tinkelbel."

Agnes Obel, Deense singer-songwriter

"Je kon ons niet op een slechter ogenblik treffen. We hebben vanmorgen onze grootste ruzie aller tijden gehad (lacht). Ik zal niet in details treden, maar Alex dwong me om iets stoms tegen m'n zin te doen. Toen ik 'fuck you' in zijn gezicht schreeuwde, is de hel losgebarsten. Tja, dat is natuurlijk het probleem als je tourmanager ook je vriendje is. Eigenlijk is Alex meer het manusje-van-alles dan mijn tourmanager. Hij is mijn 'VHB', very helpful boyfriend. Ik kan nu even niet leven met hem, maar ik kan ook niet leven zonder hem (lacht)."

Alex Brüel Flagstad, manusje-van-alles

"Ik kan het niet hebben dat Agnes zo traag en relaxed is, met haar eeuwige getreuzel kan ze me de gordijnen injagen. Toch denk ik dat het een goed idee was om samen op tournee te gaan. De mooie momenten wegen niet op tegen de ruzies. We beseffen allebei waar het fout kan lopen: de grootste moeilijkheid is dat ik laat merken wanneer ik ergens niet akkoord mee ga. Een professional zou haar sneller stroop om de mond smeren. Maar alles welbeschouwd, als we dit overleven, weten we dat we de wereld aankunnen."

n Vooraan: Maarten Cobbaut. Tweede van links: Charlie Fink.