Direct naar artikelinhoud

Terug naar af met informateur Reynders

Exact 235 dagen na de verkiezingen keren de regeringsonderhandelingen terug naar af met de aanstelling van een informateur. MR-vicepremier Didier Reynders krijgt van de koning twee weken om ‘de mogelijkheden om tot een institutioneel akkoord te komen’ te onderzoeken.

De koninklijke missie van Reynders blijft beperkt tot de staatshervorming. Hij moet luidens het persbericht van het paleis nagaan of er een akkoord mogelijk is over “B-H-V en de herfinanciering van Brussel; de bevoegdheidsoverdrachten aan de gefedereerde entiteiten, hun financiering en hun responsabilisering; de duurzame financiering van de federale staat”. Intussen krijgt uittredend premier Yves Leterme (CD&V) groen licht om een volwaardige begroting voor dit jaar in te dienen en op verzoek van Europa ook de budgettaire vooruitzichten voor de komende jaren uit te tekenen. Waarmee ook gezegd is dat niemand nog gelooft in een snelle regeringsvorming.

Met het informateurschap voor Didier Reynders promoveren de (Franstalige) liberalen van de reservebank meteen naar het hart van de politieke aandacht. “Iedereen moet nu de politieke strategieën achterwege laten”, zei Reynders na zijn aanstelling. De keuze voor de MR-chef komt niet uit de lucht vallen. Aangezien de PS niet zelf aan zet wou komen en een veto stelde tegen een nieuwe missie voor de N-VA, CD&V met geen stokken in de cockpit te krijgen is en de sp.a met Johan Vande Lanotte al gepasseerd is, bleven er niet zo gek veel opties meer over. Meerdere actoren hielden het gisteravond dan ook op “een keuze door eliminatie”.

Maar ook om inhoudelijke redenen geloven weinigen dat de uittredende MR-voorzitter zal kunnen wat zeven maanden niet gelukt is. “We willen graag van Reynders weten hoe hij en zijn partij tegenover de verschillende onderdelen van een communautair akkoord staan”, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. Hij doelt daarmee vooral op Brussel-Halle-Vilvoorde, waar de MR onder aanvoering van kartelpartner FDF een veel harder standpunt inneemt dan de andere Franstalige partijen.

De intrede van de MR, en mogelijk ook Open Vld aan Vlaamse zijde van de onderhandelingstafel, betekent wel dat de formatie een bocht naar rechts neemt, zoals de N-VA al maandenlang verlangt. Dat Reynders nu als informateur aan de slag gaat, zet Bart De Wever dan ook mee onder druk. “Of De Wever gaat nu rechtsom en dan krijgt hij zijn rechtser sociaaleconomisch beleid mét communautaire toegevingen tegenover wat nu al op tafel ligt”, zegt een partijvoorzitter. “Of hij doet het linksom en dan krijgt hij zijn grote staatshervorming met een linkser federaal beleid. Zolang de N-VA niet kiest tussen die twee opties, blijft alles vastlopen.”

>4-5