© rr

Kunnen kleine garnalen roet in het eten gooien van Clinton of Trump?

In de strijd om het Witte Huis zijn alle ogen gericht op de kandidaten van de twee grote partijen: Donald Trump namens de Republikeinen en Hillary Clinton namens de Democraten. Maar er zijn nog duizenden andere kandidaten die met een uiteenlopende graad van ernst een gooi doen naar het hoogste staatsambt. Het gaat van lieden die een landelijke tandenpoetsplicht willen invoeren tot kandidaten van de Libertairen en Groenen die minstens theoretisch het potentieel hebben de balans te kunnen doen overslaan.

joro

© Photo News

Gary Johnson, een vroegere Republikeinse gouverneur van de staat New Mexico kan als kandidaat van de Libertaire partij, en Jill Stein van de Groenen, hebben tijdens deze campagne naam gemaakt. In het extreme geval kunnen zij de onpopulaire Clinton en dito Trump zoveel stemmen kosten dat in een belangrijke staat de balans overslaat.

Legendarisch is de campagne van de Groene kandidaat Ralph Nader die in het jaar 2000 de Democraat Al Gore in Florida zoveel stemmen afnam dat de Republikein George Bush jr er won en president werd.

Diens vader en zijn Democratische uitdager Bill Clinton schrokken zich in 1992 een hoedje toen miljardair Ross Perot zich kandidaat stelde, slaakten een zucht van verlichting toen hij vervolgens de handdoek in de ring gooide, om dan opnieuw te sidderen toen Perot weer aan het front verscheen en zelfs in een voor Bush sr catastrofaal televisiedebat opdook. Ook in 1996 was er het spook Perot.

© BELGAIMAGE

Evan McMullin

© AP

In de staat Utah maakt nu ook Evan McMullin furore. De vroegere CIA-agent en investeringsbankier komt er als conservatieve tegenstander van Trump op, gruwelend van diens retoriek en gedrag, en komt met de vastgoedmagnaat en Clinton op ooghoogte. In sommige peilingen ligt de praktiserende mormoon zelfs voor op de vroegere minister van Buitenlandse Zaken.

Maar de veertigjarige McMullin staat, na zich pas in augustus kandidaat te hebben gesteld, in slechts elf staten op het stembiljet zodat hij globaal niet meetelt en wellicht niet aan de 270 stemmen in het Electoral College komt. Anderzijds is er ook het theoretisch model dat de strijd tussen Trump en Clinton zo spannend zou zijn dat de zes kiesmannen/vrouwen uit Utah de doorslag kunnen geven en dat McMullin bij een zege in Utah dan als ultieme scherprechter fungeert.

Wint McMullin daadwerkelijk in Utah, dan zal dit de eerste keer sinds 1968 zijn dat een niet-Democraat of niet-Republikein een staat binnenhaalt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER