Direct naar artikelinhoud

Onontbeerlijke gadgets om mee te joggen

De mp3-speler behoort al eventjes tot de vaste jog- uitrusting, maar daar stopt het niet meer. Multimedia-fabrikanten hebben zowaar een niche gevonden in een publiek dat fit wil zijn. Ze bestoken ons met uitwasbare oorluidsprekers, gps-toestellen en apparatuur die prestaties meet.

Een route uitstippelen

De meeste joggers hebben geen technologie nodig om hun vaste looproute uit te stippelen: meestal gebeurt dat zuiver intuïtief, op basis van afstand, decor, mogelijkheden om een straat of pad verder te nemen als je wat meer aankunt, enzovoort. Er bestaan websites waarop routes van anderen worden gesuggereerd, zoals www.iRun.be, maar die dienen eerder een sociaal doel: een joggingpartner vinden door in te tekenen op een bepaalde route. Niet echt je ding als je het liever op een lopen zet om je hoofd leeg te maken, maar het kan wel mooie suggesties opleveren.

Het handigste blijft natuurlijk om je route gewoon uit het hoofd te kennen, maar een gps-toestel kan een welkome hulp zijn om alvast je looptijd bij te houden. En het treedt zelfs als redder in nood op als je per ongeluk verdwaalt. Bekende gps-merken als Garmin en Navman hebben speciale gps-toestellen voor outdoorsportgebruik, wat ze ook interessant kan maken voor jogging, maar die zijn niet gemaakt voor het uitstippelen en aangeven van je route: de ingebouwde gps-zender dient vooral om je loopprestaties bij te houden. Als je route visueel moet worden gepresenteerd terwijl je loopt, grijp je beter naar een mobiele telefoon met ingebouwde gps, zoals de Apple iPhone, HTC Desire Z, Samsung Galaxy S of LG Optimus. Al die toestellen hebben een richtprijs rond 500 euro, maar uiteraard gebruik je ze niet uitsluitend om mee te joggen.

Met de aanschaf van zo’n smartphone ben je er echter nog niet. Wat je ook nog nodig hebt, is de juiste software die je routes visualiseert op een kaart (meestal die van Google Maps) en ook de verbinding maakt met een internetdienst die routes verzamelt. Een goeie keuze vonden we iMapMyRun, een programma dat zowel voor de Apple iPhone als Googles Android-besturingssysteem (dat achter de andere toestellen uit het zonet opgesomde rijtje draait) beschikbaar is. De basisversie is gratis, maar er is ook een betalende uitvoering (voor 3,99 euro) die volledig reclamevrij is en toelaat om onderweg genomen foto’s toe te voegen aan je route. Hoe wordt je route opgemaakt? Heel simpel: door ze ‘op te nemen’ met de smartphone aan je lijf. Daarna kan je er nog aan sleutelen via www.mapmyrun.com, de website die verbonden is met het programma. Er wordt ook een eenvoudige berekening gemaakt van je calorieverbruik.

Deuntje op

Een gemiddelde jogger komt tegenwoordig niet meer zijn luie stoel uit zonder een mp3-speler. Welk soort dat mag zijn, kies je zelf: sommige joggers gebruiken een goedkopere muziekspeler die enkel en alleen meegaat als ze hun loopkleren aanschieten (prijzen beginnen bij enkele tientallen euro’s), anderen gebruiken er hun smartphone of een aanverwant toestel (zoals de iPod touch van Apple) voor. In dat laatste geval moet je ook even kijken naar een manier om het toestel aan je lijf te bevestigen. Het kan uiteraard in je broekzak, maar dat is niet zo elegant en maakt het apparaat ook minder beschikbaar als je bijvoorbeeld een andere afspeellijst wilt kiezen. De betere oplossing zijn zogeheten straps waarmee je het toestel aan je bovenarm bevestigt. Die zijn voor prijzen tussen 10 en 30 euro te koop in zowat elke multimediawinkel, en hebben als voordeel dat het toestel wordt afgeschermd van het zweet dat je lichaam produceert.

Transpiratievocht is ook een probleem dat een andere component van je mp3-speler kan treffen: de oortelefoontjes. Als je intensief jogt, zijn de meegeleverde oortjes volkomen ongeschikt om tijdens je loopje in te proppen: niets is namelijk zo hinderlijk als twee oordopjes die constant uit je oor vallen. Je moet dus kiezen voor oortjes die speciaal geschikt zijn voor sportgebruik, en die worden bij uitstek geleverd door twee traditionele spelers: Philips en Sennheiser. De Sports Line-oortjes van beide fabrikanten zijn speciaal gemaakt om ook onder lastige omstandigheden in je oor te blijven zitten, en zijn vooral waterbestendig. Dat betekent dat ze niet kapotgaan door je zweet, en dat ze zelfs gewoon onder de kraan uitwasbaar zijn. De sportoortelefoons van Philips en Sennheiser beschikken ook over verstevigde kabeltjes, en sommige modellen leveren een opgevoerd basgeluid omdat dat een boost kan opleveren voor je loopprestaties. Winkelprijzen zitten ergens tussen 20 en 50 euro.

Als je lichaam spreekt

Er kan echter nog veel meer op je lijf worden gemonteerd dan een muziekspeler of een smartphone. Een relatief nieuwe rage is die van de personal metrics: belangrijke gegevens die je lichaam afgeeft, zoals het aantal stappen per minuut en je hartslag, kunnen constant worden verzameld en na afloop van je ronde worden opgeslagen op een computer. Stappentellers (merken als Newfeel en Silva, prijzen tussen 10 en 50 euro) en hartslagmeters (Suunto, Polar en Sigma, prijzen tussen 50 en 350 euro) hebben de afgelopen jaren een bereikbaar prijspeil bereikt, maar ze werken meestal volledig autonoom van je mp3-speler. Hetzelfde geldt voor toestellen die je prestaties afleiden van je gps-positiegegevens. De Forerunner-reeks van het Amerikaanse Garmin (richtprijzen tussen 129 en 249 euro) is daar een mooi voorbeeld van: gps-polshorloges die de satellietpositiegegevens gebruiken om gegevens als snelheid en afstand te registreren, en op basis daarvan je aantal verbrande calorieën af te leiden. De toestellen werken draadloos samen met een optionele hartslagmeter (een hartslagsensor met een riem die je om het lichaam moet spannen), en synchroniseren zich automatisch met een pc, zodat er flinke grafieken kunnen worden gemaakt van je loopprestaties en dus je groeiende fitheid. Er kan ook een virtuele meeloper worden gecreëerd, zodat je korte spurtwedstrijdjes kunt lopen tegen een imaginaire tegenstander.

Recentere joggingtechnologie gaat echter veel verder dan dat. Sportmerken Nike en Adidas bouwden elk een setje digitale joggingattributen die alles - hartslagmeter, stappenteller, muziek, een coachingsysteem zelfs - in één naadloos systeem onderbrengen. Nike was het eerst met zijn Nike + iPod-systeem (29 euro), gelanceerd in 2008. Het werkt met een speciale chip die je in de zool van je loopschoen inbouwt, en die draadloos in verbinding staat met een ontvanger die op een iPod nano is aangesloten, een iPod touch of een iPhone, waarop een speciaal gedownload programma draait. De gegevens die worden geregistreerd houden bij hoe lang je voeten van de grond blijven, en leiden zo je loopsnelheid af. Nadat je bent thuisgekomen en een douche hebt genomen, synchroniseer je de iPod met je pc, waardoor de gegevens in kwestie worden geüpload naar je harde schijf. Van daaruit kunnen ze, via een speciale website van Nike, worden gebruikt om een trainingsschema op te stellen, of ze te delen met andere gebruikers van het systeem. Het systeem laat je ook een ‘powersong’ kiezen uit je afspeellijst: één welbepaald nummer dat je helemaal oplaadt als je het bijna opgeeft, beschikbaar met een druk op een speciale knop.

Concurrent Adidas bracht eerder dit jaar iets soortgelijks op de markt, maar breidde dat technologisch stevig uit. Het Micoach-systeem bevat eveneens een stappenteller, die je onder de veters van je loopschoenen bevestigt, en een hartslagmeter die je rond je torso bindt. Beide apparaatjes staan draadloos in contact met een basissysteem dat aan je broeksriem hangt, en dat niet alleen je biofeedback opslaat maar je ook coacht door middel van verbale instructies. Voor je begint te lopen werd dat basisstation namelijk via de usb-poort aangesloten op je pc, waardoor je er een trainingsschema in hebt geüpload. Na afloop van elke tocht sluit je het toestel opnieuw aan, en worden je hartslag- en snelheidsdata in de computer opgeslagen. Een gratis internetdienst van Adidas houdt een agenda van de volgende loopsessies bij, en zet je loopprestaties (indien je dat wenst, natuurlijk) op Facebook. Op het basissysteem van MiCoach kan ook een muziekspeler worden aangesloten: de stem van de virtuele coach spreekt je gewoon toe over de muziek heen. Recentelijk lanceerde Adidas ook een MiCoach-programma voor de iPhone en iPod touch, dat een paar taken van de pc-toepassing overneemt en ook gebruikmaakt van de ingebouwde gps.

Als we de betere oplossingen uit het aanbod combineren in één uitrusting, eindigen we met het volgende plaatje:

1. Adidas MiCoach Pacer: 119 euro

2. Philips SHQ4000-oortjes: 50 euro

3. Apple iPod touch 32 GB, met MiCoach-

software geïnstalleerd: 309 euro

4. Incase Sports Armband Pro: 35 euro