Direct naar artikelinhoud

Ook Duivels ongerust over brexit

Als de Britten op 23 juni kiezen om de Europese Unie te verlaten, heeft dat mogelijk gevolgen voor de buitenlanders in de Premier League. Een aantal Rode Duivels maakt zich al zorgen. Via een advocatenkantoor namen ze contact op met de Britse bond met de vraag: kunnen we ook na een brexit aan de slag in Engeland?

Kunnen er na 23 juni nog zoveel Belgen aan de slag in de Premier League als vandaag? Dat is de vraag die men zich in de entourage van een aantal spelers hardop stelt, nu Groot-Brittanië zich opmaakt voor een referendum over de Europese Unie. In de Premier League gelden strenge regels voor transfer van spelers buiten de EU. Die regels zouden ook toegepast moeten worden op Belgen van zodra de Britten beslissen om de EU te verlaten. Dan moeten in één klap alle spelers die niet in Groot-Brittanië werden opgeleid of geboren een strengere procedure doorlopen voor hun werkvisum.

Vandaag geldt die regel al voor Zuid-Amerikanen. Zij moeten kunnen bewijzen dat ze in twee jaar tijd een bepaald percentage van de matchen met hun nationale ploeg gespeeld hebben om in aanmerking te komen voor een visum. Voor landen in de top tien van de FIFA-ranking, zoals België, ligt dat percentage op 30 procent van de matchen (WK-, EK- en kwalificatiematchen).

Basisspelers bij de Rode Duivels zoals Eden Hazard of Kevin De Bruyne zullen daardoor nooit in de problemen komen als ze een transfer willen maken. Voor bankzitters als Simon Mignolet, Kevin Mirallas en Moussa Dembélé ligt de zaak anders. Zij zouden in een nieuw systeem veel moeilijker aan een visum geraken. Zeker als België de komende jaren uit de top tien zou vallen, want dan legt Groot-Brittanië de lat op 40 procent. Ook voor Belgen die vandaag van Engeland dromen maar bij de nationale ploeg amper aan de bak komen, zou het lastiger worden om een transfer te maken. Dat kan een streep door de rekening zijn voor jongens als Michy Batshuayi of Thorgan Hazard.

Uitzonderingen

Om juridische zekerheid te hebben over de situatie, heeft de entourage van een aantal Rode Duivels contact opgenomen met de FA. De Britse bond kreeg enkele weken geleden een brief van een adovcatenkantoor met een vraag tot verduidelijking. Vraag is echter of de FA daarop kan reageren, want zij mengt zich niet in het politieke debat dat momenteel woedt.

Juristen in Engeland nuanceerden al de gevolgen voor de Premier League. Zo is het om te beginnen niet uitgesloten dat er na een brexit een speciale regeling uitgewerkt wordt voor profvoetballers. Bovendien betwijfelen de specialisten of de Britse overheid zo ver zal gaan om een visum van een speler in te trekken. In het ergste geval vrezen ze voor moeilijkheden bij nieuwe transfers, of bij spelers die de Premier League verlaten en enkele seizoenen later willen terugkeren.

Tot slot zijn er ook vandaag al uitzonderingsmogelijkheden voor spelers die gezien worden als 'uitzonderlijke talenten'. Dat zijn vaak spelers uit Afrika of Zuid-Amerika die voor een fikse som gekocht werden. Een speciaal comité oordeelt dan over hun toegevoegde waarde voor Engeland.

Mochten de Britten eind juni kiezen om de EU te verlaten, dan blijven de oude regels mogelijk nog één seizoen gelden, wat iedereen de tijd geeft om zich te 'regulariseren'.