Direct naar artikelinhoud

Badmeester schopt het tot president

Reagan

Canvas, dinsdag 27/3, 21u10

docu

Je kunt veel zeggen over de 40ste president van de Verenigde Staten maar niet dat hij een saai leven heeft geleid. Geboren als zoon van een schoenenverkoper met een drankprobleem leek Ronald Reagan voorbestemd voor een bestaan van twaalf stielen en dertien ongelukken. Hij kwam aan de kost als badmeester, sportverslaggever, B-acteur, vakbondsleider en reclamegezicht voor hij het in de politiek probeerde. Via een job als gouverneur van Californië schopte The Great Communicator het tot machtigste man ter wereld.

Begonnen als Democraat ontwikkelde hij tijdens de jaren zestig een grondige afkeer voor 'langharig werkschuw tuig'. Hij begreep niets van de generatie losbandige babyboomers en werd steeds conservatiever. "Een van die jongens had het kapsel van Tarzan, sprak als Jane en rook als Cheetah", liet hij zich tijdens een hippiebetoging ontvallen.

Ronald Reagan zat trouwens nooit verlegen om een krasse uitspraak. Zo joeg hij de Democraten op stang met volgend statement. "Recessie is wanneer je buurman zijn baan verliest. Repressie is wanneer jij je baan verliest. En herstel is wanneer Jimmy Carter zijn baan verliest". Op een vraag over de torenhoge Amerikaanse schuldenberg antwoordde hij doodleuk: "Ik maak me geen zorgen om het begrotingstekort. Dat is inmiddels groot genoeg om voor zichzelf te zorgen". In '81 overleefde hij -"ik was vergeten om me te bukken" - een aanslag en zag hij zijn populariteit naar ongekende hoogten pieken. 'Mister president' leed jaren aan de ziekte van Alzheimer, overleed in 2004 aan de gevolgen van een longontsteking en werd postuum gekroond als 'The Greatest American'.

Met dit portret schetst gevierd filmmaker Eugene Jarecki een genuanceerd beeld van een enigmatische president. Een vat vol tegenstellingen die de Sovjet-Unie 'het rijk van het kwaad' noemde maar tegelijk verregaande ontwapeningsakkoorden sloot met Michail Gorbatsjov.

Jarecki gebruikt een massa verrassend archiefmateriaal en laat medewerkers, familie, historici en politieke analisten aan het woord. Deze genuanceerde tweedelige documentaire kijkt voorbij de karikatuur en de mythe en laat ons kennismaken met de complexe man achter de presidentiële façade. Niet te missen.(JH)