Direct naar artikelinhoud

Cameron: 'Gevangenen krijgen geen stemrecht'

Britse gevangenen krijgen geen stemrecht. Dat heeft David Cameron het Lagerhuis laten weten. Hiermee ligt de Britse premier op ramkoers met Straatsburg. Daar hadden de rechters deze week bepaald dat een automatisch stemverbod voor gevangenen in strijd is met de rechten van de mens.

In het Verenigd Koninkrijk mag geen enkele gevangene meedoen aan de verkiezingen, of het nu gaat om een moordenaar, inbreker of meineedpleger. Naar het idee van Europese rechters is dit uit Victoriaanse tijden stammende verbod te radicaal. Daarom hebben ze de Britse regering opgedragen om de wetgeving binnen zes maanden te herzien. Zo zou het ministerie van Justitie gradaties moeten hanteren, waarbij lichtgestraften voortaan wel hun democratisch recht mogen uitoefenen.

'Porridge Votes'

Cameron stelt zich op het standpunt dat het oordeel van de ongekozen rechters in Straatsburg niet mag prevaleren boven dat van democratisch gekozen politici in Westminster. De meeste Britten moeten niets hebben van 'Porridge Votes', zoals het populistische dagblad The Sun deze kwestie met een knipoog naar de gevangeniskomedie samenvat. Naast morele zijn er ook praktische bezwaren. Zo vrezen omwonenden van gevangenissen in dunbevolkte districten dat de stemmen van gevangenen, die geen enkele band met hun tijdelijke woonomgeving hebben, een scheve verhouding geven.

Cameron staat nu voor een gevangenendilemma. Hij kan het arrest totaal negeren, wat een klein risico met zich meebrengt dat de staat schadevergoedingen moet gaan uitkeren aan gevangenen. Een alternatief is het voordragen van een wetsvoorstel waarover de volksvertegenwoordigers naar eigen geweten kunnen stemmen. Dat zal leiden tot een onvermijdelijke nederlaag omdat de rechters alleen op steun kunnen rekenen van de Europa-gezinde Liberaal-democraten. Vervolgens ligt de bal weer bij het Mensenrechtenhof.

De drijvende kracht achter het Britse gevangenenkiesrecht is John Hirst, een man die 25 jaar heeft uitgezeten voor het met een bijl afslachten van zijn huurbazin, alsmede voor diverse gewelddadigheden in het gevang. Tijdens zijn gevangenschap ontwikkelde deze uit Misdaad en Straf weggelopen persoon zich tot een juridisch adviseur van medegedetineerden.

Vergeleken met andere Europese landen is Groot-Brittannië streng inzake gevangenenstemrecht.