Direct naar artikelinhoud

Dertien Palestijnen dood bij Israëlische luchtraids in Gaza

Gaza l Bij verschillende raids op de Gazastrook heeft het Israëlische leger zeker dertien Palestijnen gedood. De meeste slachtoffers vielen onder strijders van de Islamitische Jihad.

De luchtmacht voerde de luchtaanvallen maandagnacht en in de vroege ochtend van dinsdag uit. De meeste doden waren leden van de radicale groepering Islamitische Jihad, maar de acties waren ook tegen Hamasstrijders gericht. Dat meldden Palestijnse en Israëlische vertegenwoordigers, die wel verschillende gegevens verstrekten over het aantal slachtoffers.

Bij de laatste raid op een Palestijnse politiepost in het zuiden van de Gazastrook werd een agent van Hamas gedood en drie anderen verwond. Een Israëlische militaire woordvoerder in Tel Aviv vertelde dat de luchtaanval gericht was op enkele gewapende mannen in de omgeving van een kamp van Hamas. Volgens de woordvoerder was de aanval een reactie op de Palestijnse aanval met mortiergranaten op een grenspost in het zuiden van de Gazastrook.

Gisterochtend werden nog twee luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. De reeks luchtaanvallen begon maandagnacht. Bij de eerste raid werden zes Palestijnse militanten gedood.

Ook de leider van de gewapende vleugel van de Islamitische Jihad in Gaza, Majed Harazin, werd gedood bij een aanval in het noorden van de stad. Volgens een Israëlische woordvoerder speelde Harazin een vooraanstaande rol bij de bijna dagelijkse raketaanvallen op Israëlische steden en dorpen naast de Gazastrook. De woordvoerder bevestigde de drie luchtaanvallen, die volgens hem het resultaat waren van een gecoördineerde actie tussen de Israëlische luchtmacht en de veiligheidsorganisatie Shin Bet.

Van op de Gazastrook wordt het zuiden van Israël bijna voortdurend beschoten met zelfgebouwde Palestijnse raketten. Bewoners van steden als Sderot moeten regelmatig naar de schuilkelders vluchten. Ze zijn trouwens bijzonder boos op hun eigen regering, die ze verwijten niet voldoende te doen om de Palestijnse raketten uit te schakelen. (FS)