Direct naar artikelinhoud

Bekende kop geen garantie op werk

Betekent een bekende kop de doodsteek voor je carrière? Ex-VRT-gezicht Erika Van Tielen klaagt dat ze al anderhalf jaar niet meer aan de bak komt, niet op het scherm maar ook niet daarbuiten. Ze is lang niet de enige in BV-land. 'Maar Erika blijft een beetje 'bij zichzelf steken'.'

"Ik weet nog goed hoe een of ander human resourcesorakel anderhalf jaar geleden kakelde dat ik misschien maar gewoon moest aanvaarden dat het 'op' was", schrijft Van Tielen (31) op haar blog. "Ik wist hoe dan ook wel waar ze op doelde: dat de hype over was. Erika Van Tielen was officieel niet meer hot."

Anderhalf jaar na haar ontslag bij de VRT heeft de gewezen presentatrice van Vlaanderen Vakantieland, Ketnetwrapster en stem van Studio Brussel nog steeds geen nieuw vast werk. De tijd dat ze furore maakte in De slimste mens ter wereld, tot babe werd gebombardeerd en de cover van zowat elk blad sierde, is definitief voorbij. Het liefst zou ze weer gaan presenteren op radio en tv, maar iedereen die er een beetje toe doet in het wereldje heeft ze al meermaals tevergeefs geschreven en gesproken. "Ik weiger te geloven dat ik totaal geen professionele toekomst meer heb, puur omdat ik tien jaar lang iets gedaan heb waar veel mensen mij gek genoeg om benijden. En toch lijkt het nu zo."

Ook een job buiten de media blijkt haast onmogelijk te vinden. "Want in andere sectoren blijkt mijn bekende hoofd niet alleen moeilijk te plaatsen, het is zelfs een obstakel (tenzij een werkgever die bekendheid echt wil uitbuiten, dat is dan weer een ander verhaal)", schrijft ze. Ligt het aan haar, vraagt Van Tielen zich af, aan het feit dat ze openlijk in de pers over haar burn-out praatte of toch vooral aan haar gewezen BV-status?

Een fratske

"Kijk, ik overschat mijn eigen beroemdheid niet, verre van, maar de meeste werkgevers hebben nu eenmaal al een welomlijnd beeld van mij, lang voor we voor het eerst samen aan tafel zitten. (...) Zo solliciteerde ik onlangs voor een interessante woordvoerdersfunctie bij een groot bedrijf. Totaal matchend profiel, edoch totale ontgoocheling. Naam en hoofd volstonden om bij voorbaat afgeschreven te worden. Reden: niet neutraal genoeg meer.

"En waarschijnlijk ook niet voldoende serieus, zo met een bepaalde hoeveelheid entertainment op het cv. Alsof mijn leven op tv gelijkstaat aan dat ernaast. Haha. Even hilarisch als die drie andere werkgevers die dachten dat mijn sollicitatie een fratske was van een of andere flauwe plezante."

Pruik en bril

Van Tielen blijkt niet alleen. Talloze Bekende Vlamingen maakten noodgedwongende overstap van het scherm naar het stempellokaal. Mensen die jarenlang elke dag met hun gezicht op televisie kwamen, zoals Ben Rottiers (56), beter bekend als Pol uit de immer populaire VRT-serie F.C. De Kampioenen. Ook hij ondervindt aan den lijve dat een bekende kop geen garantie is op werk. Wel integendeel.

"Het kan wel degelijk tegen je werken. Ik heb naar tien studio's al bandjes met stemwerk opgestuurd, maar de meesten reageren zelfs nog niet", zegt Rottiers aan de telefoon. "F.C. De Kampioenen was zo immens populair dat andere programmamakers mij altijd met de rol van Pol vereenzelvigen. Je wordt ook snel in een vakje gestopt na zo'n rol. Alsof ik niets anders dan comedy kan? Of ze gaan ervanuit dat je toch werk hebt, ook al is dat niet het geval."

Op dit moment ontvangt de acteur een werkloosheidsuitkering. Hij is ook ingeschreven bij de VDAB als leerkracht, maar ook dat leverde nog niets op. "Ik hoop op een tweede film van F.C. De Kampioenen. Niet dat zoiets heel veel werk en bijbehorend loon oplevert, maar dan kun je wel een periode overbruggen. Theater is fijn om te doen, maar je steekt er veel werk in voor slechts tien voorstellingen en weinig geld. Ik heb nooit boven mijn stand geleefd, maar ik zou me vooral graag nuttig maken. En dan liefst met iets wat ik graag doe: acteren. Die hoop wil ik nog niet opgeven. Ann Tuts (Doortje uit F.C. De Kampioenen) speelde recent mee in Amateurs op VTM. Het kan dus, al heeft zij het geluk dat zij zonder bril en met een ander kapsel niet meer op haar Kampioenen-personage lijkt."

Anderen gooiden het noodgedwongen over een andere boeg. Martine Preenen werd onder meer gezondheidscoach, Gerty Christoffels opende een cocktailbar, Familie-actrice Pascale Bal werkt bij een cosmetica- en verzorgingsfabrikant, Sabine De Vos begon boeken te schrijven.

De Vos (47) stopte jaren geleden met omroepen op de VRT om Spoorloos op VT4 te presenteren. Maar door kanker viel ze een paar jaar uit. "Toen ik weer aan de beterhand was, ging ik aankloppen bij mijn vroegere contacten in de media. Zonder veel succes. Hier en daar hoorde ik dat sommige redacties mij nu als een risico zagen. Wat als ik weer ziek werd? Dat kwam hard aan."

Copywriting, presentatie- en stemmenwerk en lezingen moeten nu de rekeningen betalen. "Ik merk dat veel mensen in hokjes denken. 'Kan die wel copywriten? Die was toch omroepster?' Terwijl ik dat al tweeduizend jaar niet meer heb gedaan. (lacht) Of omgekeerd: 'Ik dacht niet dat we jou, een bekend gezicht, daarvoor konden bellen.'" Ze wil nog wel voor de radio werken, zegt ze, "maar de truc is om niet gefrustreerd te raken. Als het niet lukt, moet je je creativiteit gewoon elders botvieren."

Aan de koffiemachine

Ook Lynn Wesenbeek (52) besloot om het, na haar vertrek bij VTM, als zelfstandige te proberen. Weg van de media, richting bedrijfsleven. Ze modereert onder meer debatten en academische zittingen. Het nieuwsanker kreeg in 2012, na 24 jaar bij VTM, plots te horen dat men haar diensten niet meer nodig had. Wesenbeek viel uit de lucht. "Die eerste stappen op zoek naar een nieuwe job zijn moeilijk", vertelt ze nu. "Ik kan me voorstellen dat sommige bedrijfsleiders verkeerdelijk denken dat bekende gezichten een risico inhouden, dat ze vrezen dat ze gesteld zijn op hun BV-status. Maar na de nodige mond-tot-mondreclame gaat het vlot."

Op televisie komen mist ze niet, zegt ze. "Ik kan Erika aanraden om eens over de haag te kijken", zegt ze. "Akkoord, dat is niet altijd gemakkelijk. Sommige mensen kunnen zich wellicht moeilijk voorstellen om in een bedrijf plots met mij of pakweg Dany Verstraeten 's ochtends aan de koffiemachine te staan, maar uiteindelijk duurt die ongemakkelijkheid ook maar een week."

Toegevoegde waarde

Na het telefoongesprek volgt nog een mailtje. Wesenbeek heeft de blog van Van Tielen ondertussen gelezen: "En het viel mij op dat ze een beetje bij 'zichzelf blijft steken'. Ik ben ervan overtuigd dat geen enkel bedrijf je aanneemt alléén omdat je een bekend gezicht bent, net zoals geen enkel bedrijf je zal weigeren alléén omdat je bekend bent. Het komt er vooral op aan om je toegevoegde waarde te bewijzen. En die haal je niet uit bekendheid alleen.

"Ik waardeer Erika en ik denk dat ze best wel wat in haar mars heeft, maar een bedrijf zoekt naar de juiste man of vrouw op de juiste plaats. Je zult hun er dus van moeten overtuigen dat jij die persoon bent. In de televisiewereld zijn de plaatsen schaars, dus kijk verder. Tracht jezelf opnieuw uit te vinden. Voor een prachtige vrouw als Erika moet dat zeker lukken. En dan is bekendheid een extra troef. En wat te denken van de mensen bij Ford die eind dit jaar op straat komen te staan, en waarschijnlijk níét over een netwerk en een bekend gezicht beschikken?"

Of Erika Van Tielen veel reacties op haar blog heeft gekregen is niet duidelijk. Ze wilde gisteren geen verder commentaar kwijt.