Direct naar artikelinhoud

Van Stalingrad naar Berlijn

Ten oorlog, maandag 30/11, 20u10, Eén

Vijf afleveringen lang beten Arnout, Jonas en Mik zich vast in het spoor van de Amerikaanse generaal Omar Bradley en volgden zijn troepen vanuit Londen helemaal tot in Berlijn. In het tweede luik van hun avontuurlijke reportagereeks trekken ze naar het verre Stalingrad om van daaruit de opmars van generaal Georgi Zjoekov en het Rode Leger te volgen.

De 'oostelijke route' zal hen in vijf etappes via het Oekraïense Zjytomir, het Poolse vernietigingskamp Treblinka en de Oder andermaal naar de Duitse hoofdstad brengen. Opnieuw ontmoeten ze onderweg tal van interessante en/of bijzondere mensen en nemen ze 'bodemstalen' om die naar nabestaanden op te sturen.

Hun reis begint in het Russische stadje Rossos, waar na de oversteek van de Don-rivier een bezoek wordt gebracht aan het vroegere hoofdkwartier van de met de Duitsers meevechtende Italiaanse Alpini. Het gezelschap loopt er een oude Russische vrouw tegen het lijf die tot ieders verrassing een Italiaanse klassieker aanheft, en stoot vervolgens door naar Koersk, waar in 1943 het grootste tankgevecht uit de militaire geschiedenis plaatsvond.