Direct naar artikelinhoud

Beerschot rekent op Koster, Mathijssen koud gepakt

Ontkennen, zoals voorzitter Patrick Vanoppen doet, heeft weinig zin. Adrie Koster (57) wordt zo goed als zeker de nieuwe trainer van Beerschot. De ex-trainer van Club Brugge zei vorige week volmondig 'ja' op de vraag of hij een job bij de club ziet zitten.

Vanoppen, verrast door een lek, moest gisteren in allerijl zijn huidige coach Jacky Mathijssen trachten te overtuigen de training te leiden. Vergeefse moeite, al rekent de sterke man van Beerschot erop dat Mathijssen het seizoen uitdoet.

Adrie Koster gaf vorig weekend nog aan dat hij graag snel weer aan de slag wil. De Zeeuw, die door Club Brugge eind oktober was ontslagen, zou zich wel eens snel op zijn wenken kunnen bediend zien. Koster had vorige week een goed gesprek met de clubleiding van Beerschot. De intentie om te gaan samenwerken is er. Gesprekken over de financiële kant van de zaak zijn nog nodig, maar welingelichte bronnen melden dat die voor geen problemen zullen zorgen. Een akkoord is slechts een kwestie van tijd.

De komst van Koster zou meteen het einde betekenen voor huidig trainer Jacky Mathijssen. Die heeft op het Kiel een contract van onbepaalde duur, dat volgens bepaalde modaliteiten op elk moment te beëindigen valt.

Mathijssen slaagde als trainer in zijn eerste doel om de club in moeilijke omstandigheden - Beerschot worstelde met financiële problemen na de overname vorig seizoen door Vanoppen - probleemloos in eerste klasse te houden. Maar recent uitte Mathijssen nogal wat impliciete en expliciete kritiek op het beleid, mogelijk rekent de club hem daar op af. Dat enkele spelers intern klaagden over een gebrekkige communicatie met de trainer spreekt ook niet in zijn voordeel.

Beerschot zit er wel duidelijk mee verveeld dat de interesse in Koster voortijdig is uitgelekt, nog voor Mathijssen op de hoogte was gebracht. Het clubbestuur deed gisteren of zijn neus bloedde. "Wij wensen de geruchten over Adrie Koster met klem te ontkennen", liet voorzitter Patrick Vanoppen weten in een persbericht.

Toen wij Vanoppen gisterochtend op de club te zien kregen, reageerde hij als door een wesp gestoken. Gepikeerd beschuldigde Vanoppen de pers van "het destabiliseren" van zijn club en wees hij de aanwezige journalisten de deur. Meer commentaar gaf de club niet. Tot gisteravond, toen er een persstop tot eind deze maand werd afgekondigd.

Hoe Mathijssen zich voelt bij deze situatie is niet duidelijk. Als hij al van plan was om over de kwestie te praten met de pers kon dit toch niet doorgaan. Vanoppen verbood zijn trainer om journalisten te woord te staan. In de omgeving van Mathijssen viel wel te horen dat hij uit de lucht viel toen hij hoorde dat Koster hem mogelijk zal vervangen, iets wat in 2009 trouwens ook al bij Club Brugge gebeurde. Ook toen lekte het nieuws uit op een moment dat de competitie nog bezig was.

Opvallend: Mathijssen leidde gisteren geen enkele van de twee veldtrainingen. Hulptrainers Wim De Corte en Jan Van Winckel namen de honneurs waar. Ook al deed Beerschots woordvoerder Frank Van Laeken zijn best om te doen alsof er niets achter moest gezocht worden, het moge duidelijk zijn: Mathijssen voelde zich koud gepakt en had geen zin om de training te leiden, ook al trachtte Vanoppen hem op andere gedachten te brengen.

Rond 15 uur, op een moment dat de namiddagtraining nog volop bezig was, verliet de Limburgse coach het olympisch stadion met de lippen stijf op elkaar.

Koster: niets te melden

Koster had afgelopen weekend op het trainerscongres nog verklaard dat hij zich aan het voorbereiden was op een job als clubtrainer in het voetbal. Hij voegde eraan toe dat er wel nog geen enkel concreet contact of voorstel was.

Gisteren gaf hij op onze vraag voor een reactie het volgende antwoord. "Als ik op elk gerucht moet reageren, heb ik het zeer druk. Ik heb op dit moment niets te melden."