Direct naar artikelinhoud

'De slimste gemeente': vijf burgemeesters nu al getest

Vandaag gaat op VIER De slimste gemeente van start. Daarin snellen de burgemeesters van verschillende Vlaamse steden en gemeentes een lokaal team quizzers te hulp. Vloek of zegen? De Morgen stelde een kort maar pittig quizje op en trok ermee naar vijf Vlaamse sjerpdragers.

De quiz

1. Enkele weken geleden stond de laatste Congoboot te koop voor 1 euro. Wat was de oorspronkelijke naam van dit schip, toen het vaarde tussen Antwerpen en Congo?

2. Hoe heet de dochter van Regi en Elke Vanelderen?

3. Naar welk lid van de koninklijke familie is de Belgische wetenschappelijke basis op de Zuidpool vernoemd?

4. Hoe heet Manneke Pis in het Frans?

5. De meesten onder ons kennen de abdij van Westvleteren vooral door het bier. Wat is de eigenlijke, Latijnse naam van deze abdij?

6. In Portugal vond de Anjerrevolutie plaats, in Kirgizië de Tulpenrevolutie, maar naar welke plant werd de revolutie in Tunesië genoemd?

7. Vanuit de zoo van Antwerpen kwam onlangs slechts nieuws over Mozart, de leguaan. Het dier leed aan een pijnlijke kwaal: zijn penis werd dagenlang niet meer slap. Hoe heet deze aandoening?

8. Wat is het enige landzoogdier dat niet kan springen?

9. Marek van der Jagt is een van zijn pseudoniemen. De asielzoeker en Fantoompijn zijn twee van zijn bekendste boeken. Wie is deze Nederlandse meester van de pen?

10. Waar vindt op 1 januari traditioneel het nieuwjaarsschansspringen plaats?

De antwoorden: 1. Charlesville - 2. Ellie Martha - 3.Prinses Elisabeth - 4. Le petit Julien - 5. Sint-Sixtus - 6. Jasmijn - 7. Priapisme - 8. Olifant - 9. Arnon Grunberg - 10. Garmisch-Partenkirchen