Direct naar artikelinhoud

Duitsland vraagt om reactoren stil te leggen

De Duitse energieminister gelooft niet dat Tihange 2 en Doel 3 veilig werken. Zij vraagt om de twee 'scheurtjesreactoren' stil te leggen tot alle veiligheidskwesties uitgeklaard zijn. Al zal dat niet gebeuren.

Er zit al langer ruis op de lijn met de buurlanden over de veiligheid van de Belgische kernenergie. Duitsland, dat zelf heeft besloten om tegen 2022 alle commerciële nucleaire energieopwekking te bannen, blijft vervelende vragen stellen over de verouderde reactoren van Tihange en Doel.

Sinds de zomer van 2012 zijn Doel 3 en Tihange 2 verschillende keren maandenlang stilgelegd nadat er steeds meer scheurtjes ontdekt werden in de stalen wanden van de reactorvaten. Deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vroeg eerder al om de sluiting van de site Tihange. Na de definitieve heropstart van beide reactoren in november 2015 sprak Duits milieuminister Barbara Hendricks al van "oplapwerk". Nu vraagt zij om de twee reactoren tijdelijk stil te leggen, tot de veiligheidskwesties zijn uitgeklaard.

In januari was er nog overleg tussen de Belgische kerncentrale-inspectie FANC en Duitse experts. In februari heeft het FANC antwoorden geformuleerd op de Duitse vragen. Maar Hendricks is niet overtuigd. Ze baseert zich op een kritische evaluatie door de Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (RSK) over de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Daarin staat dat België niet kan garanderen dat de veiligheid verzekerd is wanneer nieuwe defecten zouden opduiken. "Er is geen concreet bewijs dat de veiligheidsreserves uitgeput zijn, maar er is evenmin bewijs dat ze zeker gewaarborgd zijn", zegt een woordvoerder van het Duits milieuagentschap. "Belgische en Duitse experts zijn het erover eens dat verder onderzoek nodig is."

Bevoegd minister Marghem (MR) wil niet reageren op het persbericht dat haar Duitse collega heeft uitgestuurd. Voor het FANC komt het bericht als een verrassing. "De kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en wat veiligheid betreft is er geen enkele reden om van dit standpunt af te wijken", zegt directeur-generaal Jan Bens.

Niet verbaasd zijn de groenen: Ecolo en Groen vragen de regering om op de Duitse vraag in te gaan en om transparant te communiceren over de veiligheidsproblemen in de reactoren. Europees Parlementslid Bart Staes heeft het over "een alarmkreet. De scheurtjesreactoren moeten dicht."

Ook in de Nederlandse stad Maastricht en het Duitse Aken is er verzet tegen het exploiteren van de meer dan dertig jaar oude Belgische kernreactoren.