Direct naar artikelinhoud

Loon: 7 miljoen euro per dag

U dacht dat Eden Hazard en Bill Gates veel geld verdienen? Hun inkomen is niet eens zakgeld voor David Tepper (56), de meest succesvolle speculant ter wereld. De Amerikaan pakte vorig jaar 2,5 miljard euro. Dat is veel, maar hij geeft ook veel geld weg.

Geen enkele speculant ter wereld verdiende afgelopen jaar meer dan de Amerikaanse David Tepper. De 56-jarige zakenman uit Livingston, New Jersey mocht in 2013 liefst 2,5 miljard euro bijschrijven op zijn rekening. Daarmee prijkt hij bovenaan het lijstje superrijken dat jaarlijks wordt samengesteld door de financiële website Institutional Investors.

Tien managers in de wereld van de hefboomfondsen verdienden samen bijna 11 miljard euro in één jaar tijd. Een cijfer waar je je nauwelijks iets bij kan voorstellen, maar het is - ongeveer - het bruto binnenlands product van landen als Jamaica en IJsland. Of het bedrag dat Europa vrijmaakt als steun aan Oekraïne. Nog eentje om het af te leren: met 11 miljard euro kan je bijna 300.000 Amerikaanse kleuterjuffen een jaar betalen. Of anders: David Tepper alleen verdiende vorig jaar evenveel als 70.000 van zulke juffen.

Twee keer failliet

Niet slecht voor een selfmade man - zoon van een boekhouder en een lerares lager onderwijs -al ging het de grote baas van Appaloosa Management niet altijd voor de wind. Toen hij nog studeerde, had de man al twee bedrijfjes, maar ze gingen failliet. En dus ging hij in loondienst werken. Tepper was al snel de hoofdtrader bij Goldman Sachs, de investeringsbank die een belangrijke rol speelde in de kredietcrisis. Maar daar heeft hij niets mee te maken. In 1993 al vertrok hij bij de bank en startte zijn eigen bedrijf, dat hem intussen dus een paar miljard per jaar oplevert.

En toch blijft de keiharde zakenman tegelijk een papa. Samen met zijn vrouw voedt hij drie kinderen op. Het gezin komt op de eerste plaats. Sport is zijn passie, zoals hij bewees toen hij een aandeel van 5 procent nam in American football-ploeg Pittsburg Steelers. Een investering van 35 miljoen euro. Even kort door de bocht: dat is vijf dagen werken voor hem.

Wat te doen met zo veel geld? Tepper maakt er een erezaak van om elk jaar een pak van zijn fortuin weg te geven. Nadat de orkaan Sandy eind 2012 over Amerika raasde, gaf hij 12.000 gezinnen uit zijn stad een waardebon van 100 dollar. Weer een weekloontje weg. En de school waar hij zijn eerste les economie kreeg, die kon al aardig verbouwen. Het GSIA kreeg een blanco cheque van 40 miljoen euro. In ruil draagt ze nu zijn naam.