Direct naar artikelinhoud

Aliens en ruimteschepen? Pentagon ziet ze vliegen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat het tussen 2007 en 2012 miljoenen dollars heeft besteed aan de zoektocht naar buitenaardse ruimteschepen, zonder succes. Senator Harry Reid was de grote drijfveer, en sluisde heel wat overheidsfondsen naar zijn thuisstaat.

Niet enkel conspiracy theorists en ruimtenerdsspenderen tijd met de zoektocht naar unidentified flyingobjects, beter bekend als ufo's. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, spendeerde vijf jaar lang miljoenen dollars aan de zoektocht naar onverklaarbare luchtfenomenen. Dat onthulden de Amerikaanse krant The New York Times en nieuwswebsite Politicodit weekend.

Tussen 2007 en 2012 kreeg het Advanced Aviation Threat Identification Program, kortweg AATIP, een jaarlijks budget van zo'n 22 miljoen dollar (18,7 miljoen euro) voor het onderzoeken van zulke fenomenen. Slechts een beperkt aantal diplomaten en officieren waren op de hoogte van het programma, dat werd opgestart door de voormalige Democratische senator Harry Reid.

Reid had al lang een reputatie als ruimtevaartfanaat en ufo-believer. Hij is afkomstig van de staat Nevada, waar ook Area 51 is gelegen, een mysterieuze basis van de luchtmacht, en volgens fanatici een hotspot voor ruimteobjecten. Via het AATIP-programma belandden miljoenen aan overheidsgeld in Nevada: een groot deel van het onderzoek werd uitgevoerd door Bigelow Aerospace, een ruimtetechnologiebedrijf dat in handen is van Robert Bigelow. Bigelow spendeerde tussen 1998 en 2008 minstens 10.000 dollar (8,500 euro) aan Reids herverkiezingscampagnes. Een anonieme bron merkt in Politico op dat de geldstromen op z'n minst 'bizar' zijn.

In 2012 werd het programma beëindigd, volgens een Pentagon-woordvoerder omdat er "andere zaken met grotere prioriteit zijn die fondsen verdienen." Toch bleef Luis Elizondo, de officier die het AATIP-programma leidde, personeel tewerkstellen om luchtverschijnselen te onderzoeken. "We probeerden de voodoo uit voodoowetenschap te halen", verklaarde hij aanPolitico.

Blink-182

Volgens Elizondo werden er ook effectief resultaten geboekt, al hadden de juiste mensen daar geen oren naar. Hij heeft het over getuigenissen van legerpiloten: zij zouden luchtvaartuigen hebben gezien, 'met capacititeiten die reiken tot ver boven wat aerodynamisch mogelijk wordt geacht'.

Elizondo probeerde, voor hij in oktober opstapte bij het Pentagon, drie video's in de openbaarheid te krijgen waarin zulke vliegende objecten te zien zouden zijn. Hij schreef ook een brief naar de minister van Defensie, James Mattis, waarin hij klaagde dat zijn werk niet serieus werd genomen. Of die brief Mattis onder ogen is gekomen, is niet duidelijk. Een anonieme bron ontkent tegenover Politico dat er voldoende aanwijzingen waren om verder te gaan met het programma. "Er was niets dat ons rechtvaardigde om nog meer belastinggeld te spenderen."

Elizondo vertrok van het Pentagon naar het bedrijf To the Stars Academy of Arts and Sciences, naar eigen zeggen omdat hij "in een omgeving wilde werken waar het onderzoek naar deze fenomenen prioriteit nummer één was". Bizar detail: To the Stars wordt grotendeels gefinancierd door Tom DeLonge: een notoire ruimtenerd, voormalig gitarist van poppunkband Blink-182 en schrijver van de song 'Aliens Exist'.