Direct naar artikelinhoud

Sociaal overleg speelt verlengingen

De sociale partners krijgen volgende week een antwoord van de regering of de Groep van Tien verder kan gaan op de ingeslagen weg. Voorzitter Pierre-Alain De Smedt heeft de regering verlengingen gevraagd.

Na zijn ontmoeting met premier Elio Di Rupo liet Pierre Alain De Smedt niet echt in zijn kaarten kijken. Als voorzitter van het VBO en in die hoedanigheid ook van de Groep van Tien (G10), het overlegplatform van de sociale partners, bezorgde De Smedt de antwoorden van de sociale partners over een aantal sociaal-economische kwesties die begin december vorig jaar door de regering waren aangekaart. Volgende week zou Di Rupo de G10 informeren over het standpunt van de regering op de ingediende voorstellen. Allicht komt er een onderhoud in de eerste helft van volgende week tussen de premier en de Groep van Tien. Onder meer over de arbeidsflexibiliteit, jongeren en minimumlonen, uitkeringen en een lastenverlaging hebben de sociale partners een voorwerp van akkoord ingediend. De Smedt heeft voor de andere dossiers expliciet om meer tijd gevraagd.

Als de regering groen licht geeft kunnen de gesprekken verder worden gezet. De bereikte akkoorden zijn relatief makkelijk in het licht van wat er nog op tafel dient te komen. Dat beseft De Smedt ook, die desondanks na afloop van zijn onderhoud met de premier als boodschap had dat er hoop is om over een aantal thema's tot een akkoord te komen. "In het sociaal overleg van België wordt de deur nooit helemaal dichtgeslagen", klonk het, alluderend op de harde taal die de voorbije dagen werd gehanteerd. Dat de regering Di Rupo zelf de loonevolutie in handen nam, waarbij de lonen geblokkeerd werden, zette bij de vakbonden kwaad bloed. Zij weigeren daarom nog te spreken over een interprofessioneel akkoord.

In ieder geval zijn de thema's die nog moeten aangeraakt worden niet min. Het statuut arbeider-bediende, een hervorming van het arbeidsrecht, en maatregelen om de economie te ondersteunen. Volgens De Smedt zou dat laatste 'een werf' zijn waar de partners gezamenlijk hun tanden in willen zetten. De sociale partners deden er verder gisteren het zwijgen toe. Vandaag is er een nieuwe bijeenkomst gepland van de G10 om de agenda voor de komende weken te bepalen.