Direct naar artikelinhoud

Ed Bangers bal

Vanavond houdt de Parijse elektrokaravaan van Ed Banger Records halt in de hoofdstad. Zowel tijdens Les Nuits Botanique als in de Fuse komen Justice, Boom Bass van Cassius, Busy P, Party Harders en So Me de boel onveilig maken.

"Il est cinq heures, Paris s'éveille", zong Jacques Dutronc een halve eeuw geleden. De laatste vijftien jaar werd dat ochtendgloren meestal beheerst door de bronstige beats van Justice, de funky house van Daft Punk en talloze hippe "chevaliers de disques", die kruipkelders, dansholen en prominente clubs tot in de vroege uurtjes voorzagen van de French touch.

In die scene aan de Seine werkte Pedro Winter, alias Busy P, zich op tot belangrijkste schaduwspeler. Dat begon rond 1996, toen Daft Punk hem binnenhaalde als manager. Winter had vruchteloos rechten gestudeerd, kende geen biet van platendeals of van managen, maar zag de muziek van het duo wel zitten. Tot hun wegen splitsten in 2008 zou dit trio een verrassend succesverhaal in de Franse dance schrijven.

Rond 2005 stond Winter met Ed Banger Records ook achter de tweede golf van de French Touch. Het vlaggenschip werd toen bestuurd door Justice, die elektromanie met metalfurie rijmden. Spek naar de bek van Winter, wiens bedrijfsnaam verwees naar de MTV-show Headbanger's Ball. Dankzij de specifieke huisstijl van So Me, die artwork en clips verzorgt, werd Ed Banger een sterk merk.

Dat wordt nu dus gevierd met Ten Years Ed Banger in een paar steden wereldwijd. Na Brussel komen voorlopig alleen Barcelona, Tokyo, Los Angeles en Berlijn aan de beurt. Vanavond speelt Justice een dj-set tijdens Les Nuits Botanique, geeft de nieuwste protegé Breakbot een liveshow en trakteert Busy P op een megamix van zijn successen. Dat feestje is uitverkocht, maar late beslissers kunnen wel nog terecht op de afterparty in Fuse, met afgevaardigden als Boom Bass van Cassius, Boston Bun en Feadz. Alors on danse!