Direct naar artikelinhoud

Waarom België zo van Leonard Cohen houdt

Leonard Cohen nadert de tachtig, maar deze zomer begint de Canadese songschrijver een wereldtournee in Gent. Met liefst vijf concerten blijkt de sombere bariton hier populairder dan ooit. Hoe komt dat?

Meer dan honderdduizend toeschouwers. In nauwelijks vier jaar tijd zal de Master of Gloom zoveel volk op de been gebracht hebben, en dat in ons land alleen.

Bijna de helft van die massa ziet de zanger van 'Suzanne' of 'I'm Your Man' komende augustus aan het werk. Op het Sint-Pietersplein zal Cohen van 12 tot 17 augustus liefst vijf keer optreden. Dat maakt van Gent nu al de grootste gaststad op zijn tour.

De tickets voor de eerste vier concerten gingen zo snel de deur uit, dat er deze week een vijfde show aan de wereldpremière werd toegevoegd, legt organisator Pascal Van De Velde van Greenhouse Talent uit. "Cohen is wereldwijd bekend, maar in België is zijn succes extreem. Geen enkel ander Europees land overtreft onze ticketverkoop."

Wat heeft de bariton toch met ons land?

Cohens band met Belgie is moeilijk eenduidig te verklaren, vindt Pascal Van De Velde. "Cohens laatste concertreeks in Gent, nu twee jaar geleden, charmeerde zowel de artiest als het publiek. De historische setting, het esthetische aspect van de openluchtarena, ... Het is die cocktail van goede vibes en positieve factoren, die ervoor zorgt dat hij blijft terugkomen. En dat mensen ook voor hém blijven terugkomen. En ja, onze technische en productionele ondersteuning is state of the art. Leonard Cohen kan bij ons werken in de beste omstandigheden."

Dat verklaart natuurlijk nog niet Cohens commerciële appeal in ons land, die ook in de platenverkoop merkbaar is. In het verleden was de zanger namelijk eerder een goed bewaard geheim van muziekliefhebbers en collega-muzikanten. Behalve in thuisland Canada en Noorwegen haalde hij nooit platina. Toen zijn twaalfde plaat Old Ideas eind januari verscheen, kwam Cohen in ons land rechtstreeks binnen op één in de hitlijst. Cohen overleefde een zware depressie, overwon een drugsprobleem, overleefde de terreur van producer Phil Spector, en hield het hoofd recht na een dreigend bankroet. En zie daar: op z'n 77ste is Leonard Cohen een levende legende.

Goede wijn

"Cohen slaagde er in om generatie op generatie zielen te winnen, al meer dan 40 jaar lang", verklaart Van De Velde de bijval van The Master of Gloom. "En niet te vergeten: hij overtuigt vandaag live door zijn smetteloze parcours. Elk concert is telkens van een extreem hoog niveau."

Net als een goede wijn, wordt Cohen dus enkel beter met de jaren. Zou het een doorn in het oog zijn van actrice Rebecca de Mornay? Die liet de zanger in de steek toen ze besefte dat Cohen "de leeftijd van een bejaarde begon te krijgen".

Nadien had de ladies' man nooit te klagen over vrouwelijke aandacht. Maar zeven jaar geleden slikte hij ongetwijfeld een bittere pil na een romantisch avontuurtje met zijn voormalige manager. Kelley Lynch werkte zeventien jaar lang voor Cohen, en lichtte de Canadese dichter voor vijf miljoen dollar op. De zanger werd gedwongen zijn pensioen op te geven, en opnieuw op wereldtournee te gaan.

Cohen won zopas het proces tegen zijn ex-manager, die hem bovendien stalkte en meermaals met de dood bedreigde. "That's no way to say goodbye", zou je haast spontaan fluiten.

Met wat geluk wordt de concertreeks in Gent niét het laatste adieu van deze sombere legende.

Tickets voor het laatste concert: www.leonardcoheningent.be