Direct naar artikelinhoud

Nieuwe test maakt vruchtwaterpunctie overbodig

De genetische labo's van onze ziekenhuizen zijn klaar om van start te gaan met een baanbrekende bloedtest. Die kan een vruchtwaterpunctie vermijden bij zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het syndroom van Down.

Momenteel kunnen zwangere vrouwen het risico op genetische afwijkingen laten onderzoeken door de combinatietest. Die bestaat uit een bloedonderzoek en een meting van de nekplooi via echografie. Deze test, die ook de leeftijd van de moeder in rekening brengt, voorspelt de kans op een baby met het syndroom van Down. Moeders in wording met een verhoogd risico ondergaan een punctie, waarbij de gynaecoloog met een naald door de buikwand prikt om het vruchtwater te onderzoeken.

Die test is niet zonder gevaar: bij een op de driehonderd vrouwen lokt de ingreep een miskraam uit. De nieuwe test, die enkel een buisje bloed van de moeder vereist, is daarom een pak veiliger.

"In ons land ondergaan elk jaar ruim achtduizend vrouwen een punctie", vertelt professor Eric Legius, diensthoofd menselijke erfelijkheid aan het UZ Leuven. "Drie kwart van hen doet dat omwille van een verhoogd risico op Down. Zij zouden dus perfect eerst voor de bloedtest kunnen kiezen. Pas als die een afwijking vaststelt, is een punctie nog nodig. Dat is toch het grote doel: het aantal vruchtwaterpuncties doen dalen."

Sommige experts spreken van 'de revolutionairste vernieuwing in de gynaecologie sinds de invoering van de echo'. De techniek, waar twintig jaar lang op is gebroed, staat nu op punt. "De test is superieur, is meer dan 99 procent betrouwbaar", weet Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Gynaecologen. "Deze techniek zal meer en meer haar intrede doen. De vraag ernaar zal alleen maar groeien, het zal niet te stoppen zijn."

750 euro

Sinds begin dit jaar kunnen aanstaande mama's voor een prik al terecht in enkele privélabo's in Brussel en Antwerpen, die de bloedstalen in het buitenland laten analyseren. Daar tel je voor een test zo'n 600 à 750 euro neer, zonder terugbetaling. Maar ook genetische centra experimenteren volop om dit zelf te kunnen aanbieden.

"In eerste instantie focussen we ons op de risicogroepen", zegt Legius. "Maar er zullen zeker ook aanvragen komen van andere zwangere vrouwen. Het succes ervan zal ook afhangen van de prijs en terugbetaling. Welke vrouwen krijgen een vergoeding van de ziekteverzekering, welke niet? Over die vraag moeten we overleggen met het Riziv. Er zijn meer dan honderdduizend zwangerschappen in ons land, het lijkt me niet vanzelfsprekend om zo'n test voor iedereen terug te betalen."

Maar zelfs zonder terugbetaling schat Van Wiemeersch de toekomst van de test groot in. "Verhoogd risico of niet, veel zwangere vrouwen zullen redeneren: wat is 750 euro in vergelijking met de vele kosten voor een kind met Down?" >>4