Direct naar artikelinhoud

Beroering over stemadvies aan studenten UGent

Decanen en docenten hebben officiële communicatiekanalen van de UGent gebruikt om hun studenten op te roepen op de kandidaat-rector van hun voorkeur te stemmen. Ook de tweede ronde van de rectorverkiezingen start niet in sereniteit.

"Ik wil als decaan uw aandacht vragen voor de vaststelling dat een prominent lid van onze faculteit, collega Mieke Van Herreweghe (...), deel uitmaakt van een van de duo's." In een brief aan alle studenten en personeelsleden van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte verstopt decaan Marc Boone zijn stemadvies niet.

De brief schiet in het verkeerde keelgat bij de andere kandidatenploeg, Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger. "Het gaat ver als decanen en bestuurders hun gezag gebruiken om via officiële kanalen hun stemadvies mee te geven en ook standpunten tégen bepaalde kandidaten te verspreiden", zegt professor Van Huylenbroeck. "Blijkbaar zijn sommigen tot alles bereid om hun favoriete kandidaat door te drukken."

Facebook

De sereniteit wil maar niet terugkeren in de rectoraatskiesstrijd aan de UGent. Die is zijn tweede ronde ingegaan, nadat het duo Rik Van de Walle-Mieke Van Herreweghe in de eerste ronde 57, 7 procent van de stemmen haalde, tegenover 36,2 voor Van Huylenbroeck en De Saeger. Voor een beslissende zege is een tweederdemeerderheid nodig.

De campagne staat onder hoogspanning omdat de oude levensbeschouwelijke breuklijn tussen vrijzinnigen en katholieken weer opgedoken is. Uittredend rector Anne De Paepe (katholieke kamp) heeft toegegeven dat ze door sommigen uit de vrijzinnige hoek geïntimideerd is om niet deel te nemen aan de verkiezingen.

Er is niet alleen de brief van decaan Boone, docenten hebben ook het digitale onderwijsplatform Minerva van de UGent gebruikt om studenten te overtuigen. Een docente van de faculteit van Van de Walle postte er een persoonlijke steunoproep; een andere docente verspreidde er volgens team Van de Walle een bericht pro Van Huylenbroeck - naar zijn zeggen buiten zijn medeweten.

Nog een steen des aanstoots is de Facebook-oproep van bestuurder en vakbondsvertegenwoordiger Tim Joosen: "Ik zal een bewuste stem uitbrengen op Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe, en roep iedereen aan de UGent op om hetzelfde te doen."

Dat ligt moeilijk omdat Joosen zetelt in het kiescomité dat op het goede verloop van de stembusgang toeziet. Van Huylenbroeck: "Pijnlijk, omdat je juist van dit comité verwacht dat het boven het gewoel blijft." Van Huylenbroeck maakte zijn ongenoegen bekend bij de kiescommissie. Die zag geen oneerbare praktijken.

'Geen strategie'

De studentenkwestie is van belang voor het team van Van Huylenbroeck. Zij hebben een flinke achterstand goed te maken en mikken nu op studenten en het jongere personeel. Van de studenten daagde in de eerste ronde maar 17 procent op. Hun impact blijft hoe dan ook relatief, omdat hun stem minder zwaar doorweegt. Uit de gewogen percentages blijkt dat Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe hun voorsprong vooral uitgebouwd hebben bij de professoren, van wie al een groot deel (81 procent) gestemd heeft.

Professor Van de Walle ontkent dat er achter de stemadviezen een strategie zit. "Dit zijn spontane initiatieven. Ik merk aan beide kanten oproepen. Dit had vermeden kunnen worden als de kandidaten alle technologische middelen hadden kunnen benutten die de universiteit heeft om te communiceren met studenten en personeelsleden. Als wij toegang tot de algemene e-maillijsten hadden gekregen, had niemand moeten improviseren met berichten op Minerva en dergelijke." En kijk, alvast op dit punt is er eensgezindheid met het team-Van Huylenbroeck.

Dat het gebruik van het onderwijskanaal voor verkiezingspropaganda niet ideaal is, beseft men aan de UGent ook zelf. Het is de eerste keer dat de studenten kunnen stemmen. Regels over wat mag en niet mag, zijn er niet echt. Dus lijkt alles wat niet verboden is ook toegestaan. "We zijn blij met de redelijk grote opkomst", zegt woordvoerster Tine Dezeure. "Maar we zijn niet te beroerd om lessen te trekken voor de volgende keer."