Direct naar artikelinhoud

De enige echte Prins Carnaval

Er is dit jaar een onbetwiste wereldwijde Prins Carnaval: Donald Trump. Vraag is of hij die titel ook eer aandeed in zijn 'State of the Union'.

New Orleans, Brazilië, Duitsland... De Amerikaanse president Donald Trump is op zowat overal ter wereld een geliefkoosd onderwerp op carnaval. In allerlei poses verscheen de politicus op praalwagens. Of het zijn humeur aantastte voor zijn allereerste 'State of the Union', weet u wanneer u dit leest.

Voor het eerst richtte Trump zich afgelopen nacht tot het Congres, waar hij normaal gezien zijn agenda voor het volgende jaar bekendmaakte aan de Amerikaanse volksvertegenwoordiging en bevolking.

Hij startte zijn rede om 3 uur Belgische tijd in de vergaderzaal van het Huis van Afgevaardigden, waar ook de senatoren werden verwacht. Formeel was het geen 'State of the Union' omdat een president die pas uitspreekt na een jaar in het Witte Huis te hebben gewoond.

De Republikein Trump hing bij zijn ambtsaanvaarding een eerder somber beeld op van de situatie waarin zijn land verkeert. Maar volgens zijn woordvoerder Sean Spicer zou zijn rede een "optimistische visie voor het land tonen, over de scheidingslijnen tussen partijen, rassen en socio-economische status heen".

Sneer naar Obama

De president zou normaal talrijke agendapunten van zijn regering te berde brengen, zoals zijn berucht immigratiebeleid. Volgens CNN zou Trump nu toch bereid zijn tot een compromis en zouden op die manier toch een heleboel immigranten in de VS kunnen blijven. Ook zou hij het hebben over het terugdraaien van de hervormingen van Barack Obama in de gezondheidszorg en nationale veiligheid.

In een interview in de tv-show Fox & Friends in het Witte Huis deelde Trump trouwens nog een sneer uit naar zijn voorganger. "Ik denk dat Obama achter de protesten tegen mij zit", aldus Trump. "En sommige lekken komen wellicht ook van die groep. Wat heel ernstig is, want ze zijn slecht voor de nationale veiligheid. Maar zo is het nu eenmaal."