Direct naar artikelinhoud

'Antibioticum tegen ziekenhuisbacterie in de maak'

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galápagos heeft naar eigen zeggen een nieuw antibioticum ontdekt dat zou werken tegen de ziekenhuisbacterie. "Als dit klopt, is dit heel erg goed nieuws", zegt professor microbiologie Geert Claeys van het Gentse Universitair Ziekenhuis. "Maar ik vrees dat het nog veel te vroeg is om te juichen."

Tijdens preklinisch onderzoek werd het middel getest op 250 verschillende bacteriën. "Het medicijn werkte honderd procent", zegt Elizabeth Goodwin, directeur investeerdersrelaties van Galápagos. "Zelfs tegen stafylokokken die resistent zijn tegen andere antibiotica, kreeg het de overhand. Een van die stafylokokken is MRSA, beter bekend als de ziekenhuisbacterie."

Alle onderzoek gebeurde tot nu toe in het labo. "In een petrischaal", zegt Goodwin. "De proeven op dieren moeten we nog uitvoeren. Zo kunnen we nagaan of we het middel ook op mensen kunnen testen. We verwachten dat de eerste klinische studies klaar zijn in het eerste kwartaal van 2014. Dit kan een belangrijke doorbraak zijn. Vergeet niet dat bacteriën steeds resistenter worden voor antibiotica."

Claeys is minder overtuigd. "Ze hebben nog een hele weg af te leggen. Als je nog geen proeven op dieren hebt gedaan, is het heel erg moeilijk om te weten of het middel zal werken bij mensen. Bacteriën in een petrischaal gedragen zich helemaal anders dan in de mens. Uit deze informatie kunnen we bitter weinig conclusies trekken."

MRSA is een bacterie die voornamelijk in ziekenhuizen voorkomt omdat daar nu eenmaal veel antibiotica gebruikt worden. Een infectie met MRSA is steeds moeilijker te bestrijden en maakt zowel in rusthuizen als ziekenhuizen heel wat slachtoffers. "Een geneesmiddel is dus meer dan welkom", zegt Claeys. "Ik hoop dus dat het Galápagos lukt. Al mogen we niet vergeten dat MRSA slechts een van de vele ziekenhuisbacteriën is."