Direct naar artikelinhoud

Iraanse president held in Beiroet

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is in Libanon aangekomen voor een controversieel bezoek van twee dagen. In de hoofdstad Beiroet werd hij door tienduizenden mensen als een volksheld onthaald, nadat de Libanese president Michel Suleiman hem met alle militaire eer had ontvangen. Beiroet was overspoeld met een zee van Iraanse vlaggen en foto’s van het omstreden staatshoofd uit Teheran.

De komst van Ahmadinejad wordt eerder gezien als een openlijk teken van steun aan de Hezbollah, de radicale militie die feitelijk een deel van het Libanese grondgebied in handen heeft. Hezbollah kan vooral dankzij Iran die machtspositie handhaven, omdat het hele karrenvrachten wapens en raketten van Teheran krijgt. Wapens die een stuk van Beiroet en zogoed als heel Zuid-Libanon tot ‘Hezbollahland’ maken.

Ahmadinejad werd ontvangen door de Libanese president Suleiman, eerste minister Saad Hariri, parlementsvoorzitter Nabib Berri en andere hoge vertegenwoordigers uit de politiek. Hij had uiteraard ook gesprekken met topmensen van de sjiitische groep Hezbollah. Op een geheimgehouden plek zou hij ook een ontmoeting hebben met Hezbollahleider Hassan Nazrallah. Vandaag zal hij zich naar het zuiden van Libanon begeven om te zien welke schade Israël daar vier jaar geleden heeft aangericht.

Duizenden mensen, met vlaggen van beide landen in de hand en Hezbollahvlaggen, hadden zich langs de weg verzameld om Ahmadinejad toe te juichen. Ze wierpen rijstkorrels en bloemen naar zijn gepantserde voertuig. Zijn wagenkonvooi moest regelmatig halthouden omdat Ahmadinejad de feestvierende massa wilde groeten.

Het bezoek, het eerste sinds hij in 2005 aan de macht kwam, lokt heel wat controverse uit bij het prowesterse kamp in Libanon, dat Teheran beschuldigt van inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Libanon. De voorzitter van de christelijke partij Forces Libanaises, Samir Geagea, zei naar aanleiding van de staatsvisite: “Ahmedinejad zou in Libanon welkom zijn als hij naar hier kwam als president van Iran en niet als president van een deel van het Libanese territorium.”

Maar zo’n argument heeft Ahmadinejad al meteen weggeveegd. Bij zijn aankomst had hij, terwijl hij naast zijn Libanese ambtgenoot Suleiman stond, gezegd: “Wij steunen een sterk en verenigd Libanon. Wij zullen altijd de Libanese regering en haar natie steunen.” En hij voegde daar meteen aan toe: “Iran staat klaar om Libanon onmiddellijk bij te staan tegen elke Israëlische agressie. Wij zullen Libanon zeker helpen tegen vijandigheden die door het zionistische regime worden aangewakkerd.”

Hezbollah

Met dat soort taal scoorde Ahmadinejad vooral bij de Hezbollah, een aartsvijand van Israël, die droomt van een nieuwe confrontatie met de zuidelijke buur van Libanon. De Iraanse president zelf is degene die een aantal keren in het publiek heeft gezegd dat hij niets anders wil dan vernietiging van de Joodse staat, iets wat ook het streefdoel van Hezbollah is.

Vandaag trekt Ahmadinejad naar de Zuid-Libanese grensdorpen Bint Jbeil en Qana, schouwtoneel van de zwaarste gevechten in 2006 tussen Hezbollah en de Israëlische invasoren. Bij de bloedige confrontaties vier jaar geleden kwamen destijds 1.200 Libanezen en 160 Israëli’s om het leven. Het is net vanuit de Zuid-Libanese grensregio dat Hezbollah het noordelijke territorium met raketten bestookte. Sinds de inval van Israël is daar een einde aan gekomen, maar er zijn tekenen genoeg dat Hezbollah geen vernietigende klap werd toegediend en dat de radicale groepering, die ook een politieke arm in het parlement in Beiroet heeft, zich met Iraanse (en Syrische) hulp opnieuw is gaan bewapenen en aan een nieuwe confrontatie denkt.

Ook parlementsleden van de prowesterse parlementaire meerderheid in Beiroet zijn niet opgezet met het bezoek van Ahmadinejad en bestempelden het al als een “provocatie”. Ze beschuldigden het staatshoofd uit Teheran van niets anders dan een poging om “van Libanon een Iraanse basis aan de Middellandse Zee” te willen maken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had het tijdens haar bezoek aan Kosovo ook even over de trip van Ahmadinejad naar Libanon. “Wij verwerpen elke poging om Libanon te destabiliseren en er de spanningen op te drijven. Wij hopen dat geen enkele bezoeker iets zal doen of zeggen dat zou bijdragen tot grotere instabiliteit in dat land.”

Moord op ex-premier

Het bezoek van Ahmadinejad komt ook op een moment dat er spanningen bestaan rond een internationaal onderzoek over de nog steeds niet opgehelderde moord op voormalig premier Rafik Hariri, de vader van de huidige eerste minister. Het gaat om een onderzoek van de Verenigde Naties en er zijn aanwijzingen dat die wellicht de betrokkenheid van Hezbollah bij de moordaanslag in 2005 zal onthullen. De Libanese regering staat onder druk van Hezbollah en Syrië, dat ook van medeplichtigheid wordt verdacht, om afstand te nemen van dit VN-onderzoek.

Ook een deel van de Libanese diaspora heeft het bezoek van Ahmadinejad veroordeeld. Een twintigtal Iraanse intellectuelen in het buitenland heeft via een open brief aan het Libanese volk via de site Teheran Review een oproep gedaan om niet in “de leugens en misleidingen” van Ahmadinejad te trappen. “Zie hem niet als vertegenwoordiger van de Iraanse natie, maar als een populistische showman wiens spelletjes u niet moeten misleiden en zie in hem ook de man van de frauduleuze presidentsverkiezingen van 2009 en de grootschalige repressie nadien.”