Direct naar artikelinhoud

De wederopstanding van Vadis Odjidja

Vadis Odjidja is terug, en hoe. Vier doelpunten in acht wedstrijden, stukken efficiënter, sneller in de uitvoering en ook fysiek beter. De motor van Club Brugge geniet met volle teugen van zijn nieuwe rol op het middenveld waarin hij zich veel offensiever kan en mag uitleven.

‘Vadis heeft het potentieel om beslissend te zijn’, is assistent-coach Peter Balette overtuigd. ‘Hij zal waardering krijgen en er gaan selecties voor de Rode Duivels volgen.’

Bij aanvang van het seizoen omschreef hij het zelf als een minidroom om niet alleen meer te verdedigen, maar ook aan te vallen. Vadis Odjidja wou iets hoger spelen, geregeld mee naar voor trekken, een ploegmaat in de diepte sturen en als de kans zich voordoet, zelf de netten doen trillen. Zijn droom komt dezer dagen uit, want coach Adrie Koster stapte dit jaar af van zijn ruit op het middenveld. De Nederlander koos voor drie spitsen en een driehoek op het middenveld. Odjidja zag het graag gebeuren. “Hij is niet langer de controlerende man voor de verdediging”, aldus Koster. “We spelen nu met twee middenvelders (Geraerts en Odjidja, red.) naast elkaar. Om beurt mag er een van de twee in de diepte. Het is iets anders. Vadis kan zich aanvallend meer uitleven. Hij stelt zich dieper op, waardoor hij automatisch sneller infiltreert. Zelf vindt hij dat wel prettig. En ik vind het ook niet erg”, lacht de T1.

Zijn assistent Peter Balette gaat nog iets verder. “Vadis is geen verdedigende middenvelder. Hij kan veel meer dan enkel ballen recupereren en die vervolgens inspelen. Zo beschikt hij over een hele goede trap vanuit de tweede lijn.”

Zonder discussie. Na amper acht competitiewedstrijden knalde de middenvelder van Club al vier keer van buiten de zestien raak. Een streep tegen Sint-Truiden, een pareltje tegen Charleroi en afgelopen woensdag tegen Eupen eentje hoog rechts en vervolgens eentje laag links. Het levert Odjidja meteen de derde plaats in de topschutterstand op, omringd door vrijschopspecialisten als Boussoufa, Carcela en Leko. “Vorig jaar had hij een andere rol en kwam hij minder vaak in die positie om te scoren. Toen was het Karel (Geraerts) die er al een heleboel had gemaakt. Het maakt mij eigenlijk niet uit wie ze binnen schiet”, zegt Koster.

Toch is het scorend vermogen van Odjidja, slechts een facet van zijn wederopstanding. Hij heerst en verdeelt opnieuw op het middenveld. Het is al vaker gezegd en geschreven: in dit tijdperk van Club Brugge is Odjidja de motor. Draait hij, dan doet ook de ploeg dat. Sputtert hij, idem dito. En net dat laatste was na Nieuwjaar het geval. “We mogen dat niet allemaal op zijn buik schrijven”, benadrukt Balette. “Het was toen collectief minder. Er speelden ook heel wat ploegen met een individuele dekking op Vadis. Ze streefden ernaar om de passlijn naar hem af te snijden. Nu hij iets hoger speelt, is de bewegingsruimte groter. Als hij dit jaar zijn huidige niveau aanhoudt, dan zal de ploeg daar mee van profiteren. Op die manier kunnen we de dipjes bannen.”

Eerste verschil in vergelijking met vorig jaar: de laterale passes hebben plaats gemaakt voor diepgang. “Hij speelt een stuk efficiënter”, knikt Balette. “De bal breed of achteruit spelen, is gemakkelijk. Alleen levert het niets op. Nu geeft hij vaker een risicopass voorwaarts. Hij mag die bal tussendoor proberen te steken. Oké, je lijdt sneller balverlies, maar bij een pass vooruit is dat niet zo erg. Vadis heeft het potentieel om de lijnen uit te zetten, om beslissend te zijn.”

Tweede verschil: de snelheid van uitvoeren is omhoog. Balette: “Vorig seizoen duurde het allemaal vaak net iets te lang. Als de opbouw te traag verloopt, dan kan de tegenstander zich opnieuw organiseren. Vadis heeft dat snel opgepikt. Wij zijn trouwens altijd overtuigd geweest van zijn kwaliteiten. Wat hij nu toont, is het beste antwoord op de kritieken die hij soms kreeg. In een moeilijke periode en op de beslissende momenten staat hij er.”

Rode Duivels

Derde verschil: een jaartje ouder, meer ervaring, betere conditie. “Zijn prestaties bewijzen hoe belangrijk ervaring wel is. Toen hij in Club aankwam (januari 2009, red.), had hij dat niet. Hij speelde voordien te weinig competitiewedstrijden op niveau”, aldus Balette. “Hij had zes maanden achter de rug waarin hij amper voetbalde”, vult physical coach Jan Van Winckel aan. “Dat zagen we ook aan zijn fysieke testen. Sindsdien maakt Vadis telkens progressie. En hij heeft nog een ongelooflijk potentieel. Vadis heeft van moeder natuur veel meegekregen: snelheid, kracht en uithouding. De kritiek dat hij te zwaar staat, is volkomen ten onrechte.”

Stilaan gaan er stemmen op om Vadis Odjidja in de Belgische nationale ploeg te zien. De middenvelder is voorlopig nog sterkhouder bij de beloften. “Met de prestaties die hij nu levert, zal hij deuren laten opengaan. Een type als Vadis moet altijd de ambities hebben om voor de Rode Duivels te spelen. Hij moet zich daar niet op vastpinnen, maar gewoon voortdoen zoals hij bezig is. Dan zullen de ogen van anderen wel opengaan. Hij zal waardering krijgen en er gaan selecties volgen”, besluit Balette.