Direct naar artikelinhoud

Piraterij ondermijnt economische groei

Illegaal gekopieerde producten uit Azië overspoelen onze markt. Jaarlijks loopt de overheid hierdoor miljoenen euro's aan belastinginkomsten mis. Bovendien ondermijnt het de werkgelegenheid.

Door Janine Meijer

BRUSSEL l Toch is het bestrijden van piraterij geen prioriteit voor de overheid. Het is niet opgenomen in het Nationaal Veiligheidsplan, waardoor de middelen beperkt zijn. Bij de federale gerechtelijke politie zijn er slechts twee mensen vrijgemaakt om het probleem aan te pakken.

Federaal minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) erkende gisteren op een colloquium over piraterij dat het illegaal kopiëren van producten steeds grotere vormen aanneemt. "Door de mondialisering van de economie is het heel makkelijk geworden om in Azië goedkoop producten na te maken en die vervolgens naar Europa te verschepen. Dat is nefast voor onze economie. Als innovatie imitatie wordt, zijn we verkeerd bezig."

Verwilghen heeft twee wetsontwerpen klaarliggen om de Europese richtlijnen inzake namaak om te zetten in nationale wetgeving. Hij plette ook voor een harmonisering van de wetgevingen van de lidstaten van de Europese Unie om namaak beter te kunnen bestrijden. "Europa moet één vuist maken tegen piraterij."

Vooral de audiovisuele sector ondervindt veel schade van de piraterij. Films en dvd's en ook software wordt massaal gekopieerd. Het downloaden van televisieseries is de sterkst groeiende sector. Populaire series als Flikken en Matroesjka's kunnen vaak al 1,5 uur na uitzending van het internet gedownload worden. Ook de modebranche loopt miljoenen euro's aan inkomsten mis door namaakproducten.

Dieter Geernaert, advocaat Dirk Bikkembergs

Het modemerk Bikkembergs is nauwelijks nog weg te denken uit het straatbeeld, maar steeds vaker gaat het om illegaal gekopieerde producten. "Sinds een jaar worden we overspoeld met namaakproducten", zegt advocaat Dieter Geernaert. "Bijna dagelijks worden we getipt dat er nepschoenen of kleding in de omgang zijn. Onlangs werd er nog een container in de Antwerpse haven onderschept waarin 7.600 paar nagemaakte Bikkembergsschoenen zaten."

De meeste nepproducten komen uit China of Turkije.

De modeontwerper laat de illegaal gekopieerde producten in beslag nemen en klaagt de eigenaar aan. In veel gevallen ontkent die iets met de handel te maken te hebben. Tijdens de gerechtelijke procedure moet Bikkembergs de producten laten opslaan en later laten vernietigen. Deze kosten komen voor rekening van de modeontwerper.

Hoeveel de piraterij het modehuis precies kost, is moeilijk in te schatten. "Onze eerste bekommernis is om de criminelen achter deze praktijken aan te pakken. De volgende fase is in kaart brengen hoe groot het verlies is. Het gaat in ieder geval om duizenden stuks per maand die via de haven of het vliegveld ons land worden binnengesmokkeld."

Patrick Viaene, manager Microsoft België

Een kwart tot een derde van de bedrijven in ons land werkt met illegale software, zegt Patrick Viaene van Microsoft België. De software-industrie in ons land zou daardoor zo'n 202 miljoen omzetverlies lijden. Wereldwijd wordt het verlies geschat op 26 miljard euro. In België is het probleem van softwarepiraterij groot, maar op Europees vlak scoort ons land niet slecht. In Griekenland is 67 procent van de software in bedrijven illegaal gekopieerd.

"Bedrijfsleiders denken vaak dat alleen grote multinationals er schade van ondervinden als ze hun software kopiëren. Maar elke euro die softwarefabrikanten verdienen, betekent een of zelfs twee euro extra inkomsten voor lokale dienstenleveranciers of distributeurs." Als de markt erin zou slagen om tegen 2009 de softwarepiraterij met 10 procent terug te dringen, dan levert dat 4.000 nieuwe banen en 844 miljoen extra belastinginkomsten op, aldus de Belgian Antipiracy Federation.