Direct naar artikelinhoud

Erdogan: 'Ik duld geen demonstraties meer'

De Turkse premier Erdogan heeft zijn oproerpolitie de antiregerings-protesten in Istanbul keihard de kop laten indrukken. Duizenden betogers werden met traangas bestookt.

Erdogan kondigde gisteren aan "geen demonstraties meer te dulden" en voegde de daad bij het woord. De hele dag belegerden honderden oproeragenten het Taksimplein en het nabije Gezipark, in hartje Istanbul. Met traangas, waterkanonnen en rubberkogels probeerden de agenten tot diep in de nacht de vele duizenden actievoerders te verdrijven die al twee weken betogen tegen de autocratische politiek van de premier.

De betogers verloren de controle over grote delen van het plein maar bleven gisterenavond wel nog in het park, al gingen veel van hun tenten daar in vlammen op. Onder de actievoerders gooiden radicale elementen met brandbommen en stenen naar de politie maar het grootste deel bleef vreedzaam verzet voeren, zoals ze hun protesten eind mei ook begonnen.

De verkozen premier, in zijn derde ambtstermijn al meer dan tien jaar aan de macht, weigert halsstarrig toegevingen te doen. Hij zei dat de milieubeweging, die het protest tegen tegen de afbraak van het park begon, 'gekaapt' werd door mensen die Turkije schade willen toebrengen.

"Ze zeggen dat de premier ruw is. Wat moest er dan gebeuren? Moeten we knielen voor deze mensen? Als je dit ruwheid noemt, sorry, maar deze Tayyip Erdogan zal niet veranderen. Wie deze protesten nu verlaat zend ik nu mijn liefde toe, maar wie voort wil doen zeg ik 'het is voorbij'. Vanaf nu tonen we geen tolerantie meer. Niet alleen zullen we alle acties beëindigen, we zullen ook in de nek zitten van de provocateurs en terroristen, en niemand zal ermee wegkomen."

De 'terroristen' waar Erdogan naar verwees bleken op het Taksimplein vooral opnieuw ongewapende jongeren te zijn en gewone burgers die ondanks de repressie massaal bleven toestromen om hun woede te uiten over die aanpak.

Volgens de verpleegpost van de betogers werden 21 mensen behandeld voor hoofdwonden, 11 voor breuken en leden 460 mensen aan de gevolgen van peper- en traangas.

>>2-3