Direct naar artikelinhoud

Het leven zoals het is: Borgerhout

In Antwerpen-Noord en Borgerhout wonen meer dan 170 nationaliteiten, een diversiteit die zelfs New York niet kent. Kat Steppe legde er het leven van enkele inwoners vast. 'Een beetje meer empathie zou welkom zijn.'

Groter kan het contrast wellicht niet zijn: terwijl op VIJFTemptation Islandkoppels uit elkaar probeert te drijven in een kunstmatige Thaise setting, dompelt Eén zich onder in Borgerhout om pure portretten te schilderen van de mensen die er wonen. Tien weken lang werptEen kwestie van gelukeen blik op de Antwerpse wijk. Soms grappig of ontroerend, soms triest of schrijnend, maar altijd aangrijpend.

Het plan achterEen kwestie van geluklijkt simpel als je het Kat Steppe hoort uitleggen. Steppe, die ook alGoed volkmet Jeroen Meus maakte, filmde voor de reeks 120 dagen in Borgerhout. "Je hebt een onderwerp en dan ga je daar heel lang en heel veel staan. Ik zoek details die me ontroeren of grappig zijn. Ondertussen ontmoet je mensen en stel je vragen."

Monnikenwerk

Zo simpel als het op televisie lijkt, zo anders was de werkelijkheid: niet alleen zochten drie researchers vooraf al naar verhalen, nadien volgden er nog enkele maanden monnikenwerk. "Alle 120 dagen opnamedagen zijn volledig uitgeschreven zodat we alles konden herlezen. Met monteur Jan Van der Weken keek ik dan wat we konden vertellen. En dat was een gigantisch puzzelwerk."

Het resultaat is een lappendeken van portretten dat de vele kleuren en geuren van Borgerhout toont. Al beseft Steppe ook de relativiteit daarvan. "Ik heb er 120 dagen rondgelopen, maar ik kan niet zeggen hoe het is om daar te leven. Ik keek met een filmoog, en dat is anders dan als je er gewoon rondloopt."

Een kwestie van gelukkomt op een moment dat het vluchtelingenthema politiek en publieke opinie verdeelt. Toeval, want toen Kat Steppe begon, was daar nog geen sprake van. "Mohammed bijvoorbeeld zijn we gaan filmen voor dit thema geëscaleerd is. Op voorhand dacht ik dat het goed was dat zijn verhaal als Afghaanse vluchteling verteld werd. Op een bepaald moment zegt hij dat hij het moeilijk vindt om met meisjes te werken. Dat was voor er van Keulen sprake was. Zal er dan nu anders naar zijn verhaal gekeken worden?"

Actueler kan het niet, maar een wereldverbeterend plan zat er niet achter de reeks, zegt Steppe. "Het toont wel dat een beetje meer empathie niet nutteloos is in deze tijden. Ik kan alleen maar hopen dat de actualiteit wat verzacht wordt door deze portretten. Als men er tien weken lang even bij stilstaat, zou dat al mooi zijn."

Een kwestie van geluk, om 20.35 uur op Eén