Direct naar artikelinhoud

Omega Diamonds ontsnapt aan miljardenboete

Het Antwerpse hof van beroep heeft de miljardenclaim van Douane en Accijnzen tegen diamantbedrijf Omega Diamonds en elf medebeklaagden afgewezen. Over de grond van de zaak werd geen uitspraak gedaan.

Net zoals de rechter in eerste aanleg oordeelde ook het hof van beroep dat het reglementeren van de invoer van ruwe diamant door vergunningen in strijd is met het Europees recht. De vervolging werd bijgevolg afgewezen.

Het Antwerpse diamantbedrijf Omega Diamonds stond terecht omdat het volgens de douane tussen 2003 en 2008 voor zowat 2 miljard euro aan diamanten ons land binnen gebracht zou hebben met valse invoerdocumenten.

Op die manier zou er gesjoemeld zijn met de waarde van de diamanten. Door de edelstenen te laten passeren langs filialen in Genève en Dubai zou de waarde ervan kunstmatig verhoogd zijn.

Grote meevaller

Of het diamantbedrijf zich effectief schuldig heeft gemaakt aan die feiten, daarover heeft het hof van beroep zich gisteren, net als de rechter in eerste aanleg, niet uitgesproken. Wel acht het hof de wetsbepalingen waarop de douane zich baseerde om het bedrijf te vervolgen ongeldig, omdat die in strijd waren met de richtlijnen die Europa erop nahoudt in verband met 'vrij verkeer van goederen'.

Voor Omega Diamonds is dit een grote meevaller. Het bedrijf had in 2013 met de Antwerpse justitie al de grootste minnelijkste schikking ooit afgesloten door 160 miljoen euro te betalen. Zo kocht het een gerechtelijke vervolging af voor dezelfde feiten. Het parket oordeelde dat Omega Diamonds systematisch belastingen zou hebben ontdoken via schijnbedrijfjes in Dubai en Genève.

In principe had de douane zich ook kunnen aansluiten bij de schikking van het parket, maar die overheidsdienst verkoos apart naar de rechter te stappen.

Raf Verstraeten, een van de advocaten van Omega Diamonds noemt de uitspraak van de Antwerpse rechter "een zeer belangrijke principiële beslissing".