Direct naar artikelinhoud

Afghaanse bruiloft eindigt op bermbom

Achttien Afghaanse burgers zijn gisteren omgekomen toen de minibus die hen naar een bruiloft moest brengen in de provincie Ghazni op een bermbom reed. Volgens de overheid gaat het vooral om vrouwen en kinderen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet opgeëist maar de autoriteiten leggen de schuld bij de taliban.

In de eerste zes maanden van dit jaar veroorzaakten bermbommen meer dan een derde van het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan, zo blijkt uit een VN-rapport. Dagelijks worden mensen opgeblazen, maar zo'n hoog dodental als gisteren is uitzonderlijk.

Tegen eind volgend jaar zullen de 68.000 NAVO- en VS-manschappen zich uit Afghanistan terugtrekken. Het bevel over Ghazni werd al overgedragen aan de lokale autoriteiten.

Erg veilig is Afghanistan twaalf jaar na de VS-invasie alvast niet, terwijl de hele operatie juist handenvol geld kost. Uit een nieuw onderzoek van het Center for Strategic and Budgetary Analysis blijkt dat één VS-soldaat in Afghanistan de belastingbetaler jaarlijks 2,1 miljoen dollar kost. De voorbije vijf jaar was dat 1,3 miljoen. Er zijn uiteenlopende verklaringen voor die sterke stijging. Het Pentagon zelf argumenteert dat de sluiting van tal van VS-bases extra kosten meebrengt.