Direct naar artikelinhoud

ACV-bedienden wijzen sociaal akkoord af

Bij de twee vorige edities van het sociaal akkoord schaarde het gros van de ACV-leden zich achter het resultaat.

Het akkoord 2009-2010 kreeg een ruime meerderheid van 82 procent van de stemmen. De editie 2007-2008 werd met een haast stalinistische score van 92 procent afgehamerd. Voor het akkoord 2011-2012 liggen de kaarten bij de christelijke bond minder gunstig. De krappe loonnorm - de lonen mogen de komende twee jaar bovenop de index maar met 0,3 procent stijgen - maar vooral de afspraken over een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden zette kwaad bloed.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck kwam vorige week ruw in aanvaring met zijn bediendencentrale LBC. De ACV-topman had zijn achterban gewaarschuwd voor het afschieten van het interprofessioneel akkoord. De leden mochten de negatieve gevolgen van een “niet-IPA” niet onderschatten. Die verklaring schoot LCB in het verkeerde keelgat. Die organisatie raadpleegde gisterenavond zijn leden. Het protest weerklonk luid. Maar liefst 94 procent van de leden stemde tegen het akkoord.

Pessimisme

“Dit akkoord biedt onvoldoende garantie voor de koopkracht”, zei algemeen secretaris Ferre Wyckmans. “De afspraken over de opzegtermijnen voor bedienden zijn om te lachen. Op termijn wordt het voor de werkgevers goedkoper om te ontslaan. We vragen om opnieuw te onderhandelen over een het statuut van arbeiders en bedienden. We zullen daarvoor actie voeren.”

Gisteren braken in Wallonië de eerste protesten los. In Charleroi en Bergen werd het werk stilgelegd in verschillende sectoren. De staking kwam er na een oproep van de socialistische bediendenbond. Onder meer bij staalbedrijf ArcelorMittal en in de grootwarenhuizen van Champion, Carrefour, Lidl en Makro werd er actie gevoerd.

Het ABVV stemt, net als de liberale bond ACLVB, vrijdag over het IPA. Maar de kans dat ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw het akkoord door zijn leden kan laten goedkeuren, wordt niet hoog ingeschat. Bij de vakbondstop overheerst pessimisme.

Binnen de socialistische vakbond is er niet alleen verzet van de bediendenbond BBTK, de grootste ABVV-centrale, ook de metaalbonden liggen dwars. De bedienden vinden de loonnorm te klein en vinden dat ze te veel moeten inleveren op het vlak van ontslagvergoedingen in ruil voor het eenheidsstatuut. De metaalcentrales vinden het akkoord veel te mager. Het duurt veel te lang voor er een nieuw eenheidstatuut voor arbeiders komt.

Aan werkgeverszijde is er ook ontevredenheid over het sociaal akkoord, maar dat heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen, de boerenorganisaties en de Franstalige middenstandsorganisatie UCM er niet van weerhouden om zich achter het IPA te scharen. Vandaag stemt de Vlaamse kmo-organisatie Unizo als laatste patroonsorganisatie over het akkoord.