Direct naar artikelinhoud

Britse regering geeft economie duw in de rug

De Britse minister van Financiën George Osborne zet het mes in de groeiprognose voor de economie. Dat stelde hij bij de presentatie van de begroting. Hij probeert na de draconische besparingsmaatregelen van vorig jaar de economie een duwtje in de rug te geven, onder meer door de vennootschapsbelasting te verlagen.

De belangrijkste taak van de regering-Cameron is om tegen 2015 het grootste deel van het begrotingstekort weg te werken en de fragiele economie weer gezond te krijgen. “Deze begroting draait om de hervorming van onze nationale economie, zodat we kunnen zorgen voor duurzame groei en nieuwe jobs”, zei Osborne. “We kunnen de levensstandaard van de Britse gezinnen alleen maar verhogen als we een economie hebben die in deze moderne tijden kan concurreren.”

Volgens Osborne zal de Britse economie dit jaar met slechts 1,7 procent groeien. Dat blijkt uit cijfers van het Office for Budget Responsibility. Eerder werd 2,1 procent groei verwacht. Volgens dezelfde instantie zal het bruto binnenlands product (bbp) van het VK in 2012 met 2,5 procent stijgen en in 2013 met 2,9 procent.

Financiënminister Osborne verhoogt het niveau vanaf wanneer de Britten belastingen moeten betalen. Daardoor kan een Brit binnenkort 7.475 pond (8.700 euro) belastingvrij verdienen. Daarnaast zal de overheid steun geven aan mensen die voor de eerste keer een huis kopen.

Om de economie te helpen herstellen, daalt de vennootschapsbelasting in april met 2 procentpunten tot 26 procent.

De brandstofprijzen dalen al met 1 pence, maar ook de geplande stijging van de accijnzen, in lijn met inflatie, wordt uitgesteld. Normaal gezien zouden de accijnzen in april aangepast worden, waardoor de hoge brandstofprijzen nog eens met 4 pence zouden stijgen. Om die bevriezing te kunnen betalen, stijgt de toeslag op Noordzeeolie van 20 naar 32 procent. De accijnzen op tabak stijgen wel met 2 procent.

Belastingontduiking

Het VK zal de komende vier jaar ook een pak minder lenen dan verwacht. In het komende jaar zal de regering-Cameron zo’n 146 miljard pond lenen. Daarna zal het te lenen bedrag blijven dalen tot 70 miljard in 2013-2014. Osborne hoopt dat het grootste deel van het begrotingstekort tegen 2015 weggewerkt is.

De begroting voorstellen was niet bepaald een dankbare taak, gezien de slechte economische prestaties in het vierde kwartaal. Stijgende inflatie en werkloosheidscijfers, dalende vastgoedprijzen, terwijl de besparingsmaatregelen die Osborne vorig jaar aankondigde nog hun impact moeten hebben.

Na de grote besparingsronde van 2010 probeert Osborne nu met gerichte maatregelen de economie op koers te houden, zonder een gat in de begroting te slaan. Inkomsten om de steunmaatregelen te financieren moeten komen van die klassieker voor overheden in financieringsnood: een “betere aanpak van de belastingontduiking”.