Direct naar artikelinhoud

Akkoord bereikt over doorstart voor kunstenfestival Watou

Er komt deze zomer dan toch een kunstenfestival in Watou. De stad Poperinge, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap bereikten een akkoord over de steun voor het festival de volgende drie jaar.

Nadat het kunstenfestival Watou vorig jaar naast de structurele subsidies voor de periode 2017-2012 had gegrepen, zag het ernaar uit dat dat het definitieve einde voor het festival zou zijn. De vzw Kunst, de organisatie achter Watou, trok wel naar de Raad van State tegen de beslissing en zette ook een crowdfundingactie op, maar die leverde slechts ongeveer de helft van de beoogde 40.000 euro op.

Achter de schermen vonden de voorbije maanden gesprekken plaats tussen de organisatie, de stad Poperinge, de provincie West-Vlaanderen en minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). Die gesprekken leiden nu tot een oplossing voor de drie volgende jaren.

Minder middelen

Om deze zomer een kunstenfestival te organiseren, geeft West-Vlaanderen een eenmalige toelage van 225.000 euro. Omdat de provincies vanaf 1 januari 2018 hun bevoegdheid voor cultuur verliezen, komt er voor de edities 2018 en 2019 financiële steun van Vlaanderen.

Gatz voorziet voor Watou in die jaren telkens een bedrag van 135.000 euro. Dat stemt overeen met het hoogste bedrag dat de provincie West-Vlaanderen ooit voor Watou heeft gegeven voor de afgelopen edities. Daarnaast geeft ook de stad Poperinge de volgende drie jaar meer geld aan de organisatie. De vzw Kunst zal het in totaal wel met iets minder middelen moeten doen dan de voorbije jaren, maar het hoopt dat onder meer op te vangen door extra inkomsten te zoeken.

Watou lokte vorig jaar 24.000 bezoekers en is belangrijk voor het toerisme en de culturele uitstraling van de regio. Daarom waren Poperinge en West-Vlaanderen erop gebrand het kunstenfestival een doorstart te geven. "We geloven volop in het festival en zijn blij dat er voor de komende drie jaar een oplossing is", zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). "Vzw Kunst is met veel goesting bereid het festival verder praktisch uit te werken."