Direct naar artikelinhoud

Honderden asielzoekers slapen in vrieskou

Door het nijpende tekort aan preopvangplaatsen belanden steeds meer asielzoekers op straat. Er zijn duizend plaatsen te weinig, en ook vrijwillige opvanginitiatieven kunnen niet iedereen een slaapplek garanderen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) besliste door de terreurdreiging om de loketten van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gisteren gesloten te houden. Daardoor loopt de achterstand nog op. Zowat 2.000 asielzoekers lopen met een oproepingsbrief op zak. Zij stonden de afgelopen weken in de rij maar konden nog niet worden geregistreerd. Sommigen moeten nog tot 7 of 8 december wachten op hun gesprek. De voorbije week daalde het aantal registraties immers al naar om en bij de 150 per dag, aangezien de opvangcentra de instroom van asielzoekers niet kunnen volgen.

Francken wil tegen het einde van het jaar 37.000 opvangplaatsen voorzien, en die zijn ook broodnodig. Maar nu is de nood aan extra preopvangplaatsen een nog prangender probleem. De preopvang werd in het leven geroepen om asielzoekers die op hun registratie bij DVZ wachten een dak boven het hoofd te bieden. De capaciteit werd al opgetrokken van 500 naar 1.000 plaatsen, maar dat is nog steeds ruim onvoldoende. Voor 1.000 asielzoekers met oproepingsbrief is nu geen slaapplek voorhanden. De voorbije nachten zagen honderden van hen geen andere optie dan de nacht op straat door te brengen.

"De focus bij de preopvang komt steeds meer op de kwetsbare groepen te liggen. Die krijgen allemaal onderdak", verzekert Franckens woordvoerster Katrien Jansseune. Dat geldt niet voor alleenstaande jongemannen. "Het kan best zijn dat bepaalde niet-kwetsbare groepen zelf onderdak moeten zoeken. Sommigen hebben bijvoorbeeld kennissen in Brussel."

Behelpen

Francken doet er alles aan om de capaciteit zo snel mogelijk te verhogen, benadrukt zijn woordvoerster. Bedoeling is om 120 extra bedden te voorzien in de preopvang in het WTC III-gebouw. Maar voorlopig is nog steeds niet duidelijk of die er komen, en wanneer. "De vraag om die plekken te voorzien is ons nog niet gesteld", zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen. "We kunnen die plaatsen in een paar dagen klaar hebben, afhankelijk van hoe snel de leveranciers bedden en dergelijke kunnen regelen."

Tot het aantal plaatsen drastisch wordt opgetrokken, is het behelpen. Dit onder meer via privé-opvang. De afgelopen nachten boden kerken, hotels, jeugdherbergen en gewone burgers tot 200 mensen een slaapplek. Hartverwarmend, maar ruim onvoldoende, want voor minstens evenveel mensen was er geen ontsnappen aan de vrieskou op straat.