Direct naar artikelinhoud

Zo zaten de afspraken tussen Arco en ACV precies in elkaar

Na de val van Dexia polste het ACV of het zijn stakingskas in veiligheid kon brengen. Arco liet prompt weten dat het daar alles voor in gereedheid had gebracht.

De christelijke vakbond ACV toonde zich de voorbije weken kritisch over de financiële handel en wandel van het ACW, de koepel van de christelijke arbeidersbeweging. Onder meer het voornemen van het ACW om ten volle gebruik te maken van de notionele interestaftrek werd door de bevriende vakbond afgebrand.

Uit de manier waarop de waarborgregeling in het Arco-dossier tot stand kwam, blijkt dat er op zijn minst een aantal opmerkelijke tussenkomsten vanuit diezelfde vakbond zijn gebeurd. Het Koninklijk Besluit dat de waarborg regelt, werd eind 2011 in het Staatsblad gepubliceerd. In de weken daarvoor werd druk overleg gepleegd tussen de onderdelen van de christelijke arbeidersbeweging.

De waarborgregeling geldt alleen voor particulieren. Niet voor de vzw's en vennootschappen uit de zuil. Meer nog, in de KB's wordt uitdrukkelijk opgemerkt dat de grote aandeelhouders van de getroffen coöperatieve Arco-vennootschappen - de institutionele vennoten - hun geld niet uit Arco mogen halen zolang de waarborgregeling loopt.

Het ACV maakt zich op dat moment echter zorgen over de vzw Quadragesimo Anno. Die naam is een verwijzing naar een pauselijke encycliek uit 1931 waarin er wordt gezocht naar een alternatief voor het socialisme. De vzw heeft bijna 60 miljoen euro uit de stakerskas van de vakbond in de Arco-vennootschap Arcofin ondergebracht. Goed voor 7,1 procent van de aandelen.

Francine Swiggers en Marc Tinant, die aan het hoofd staan van Arco, kunnen de top van de vakbond geruststellen. Ze benadrukken dat ze in het ontwerp-KB de term institutionele vennoot hebben gedefinieerd als de houder van een participatie van minstens 10 procent.

"We begrijpen de bekommernissen van het ACV met betrekking tot de voorwaarden die eventueel vervuld moeten worden", klinkt het. "Meer bepaald in het ontwerp-KB voorziene mogelijke engagement van institutionele vennoten om gedurende de looptijd van de waarborg niet uit te treden uit de vennootschap."

"Opdat dit geen problemen zou stellen voor de bewegingsorganisaties die vennoot zijn van een van de coöperaties (de Arco-vennootschappen, STS), werd trouwens door ons als definitie van institutionele vennoot voorzien dat dergelijke vennoot minstens 10 procent van het kapitaal van de betrokken coöperatie aanhoudt, hetgeen niet het geval is voor vzw Quadragesimo Anno in Arcofin." Waarna de Arco-top opmerkt dat zij de pen hebben vastgehouden bij het uitwerken van de KB's.

In de KB's die in het Staatsblad werden gepubliceerd zijn de bepalingen waar de vakbond op aandrong, behouden. Maar zowel huidig ACV-voorzitter Marc Leemans als zijn voorganger Luc Cortebeeck benadrukt dat de vakbond uiteindelijk beslist heeft alle verliezen door het Dexiadebacle te dragen. "We hebben op geen enkele manier geld weggehaald of gered."