Direct naar artikelinhoud

Nieuwe uitgeverij Lido brengt glamoureuze non-fictie

Alweer beweging in de Vlaamse uitgeverswereld. Gistermiddag werd in het Brusselse Conrad Hotel de uitgeverij Lido Books voorgesteld. Het gezamenlijke initiatief van WPG Uitgevers België en De Bezige Bij mikt op hoogwaardige non-fictie in een licht glamoureus jasje. Christoph Ruys verkast als uitgever van Ludion naar Lido Books.

De expansiedrang van De Bezige Bij in Vlaanderen gaat door en richt zich ditmaal op het exclusievere lezerssegment. Met de oprichting van het in Antwerpen gevestigde Lido krijgt nu ook de hoogwaardige non-fictie een plaats. Lido legt zich toe op geschiedenis, cultuur, fotografie, reizen, mode en lifestyle. Daarbij gaat de “dwingende kracht van sterke beelden hand in hand met sfeervolle, uitstekend geschreven tekst”, aldus de aankondiging. Lees: koffietafelboeken met een hebbeding-appeal.

“Het idee voor Lido is ontstaan uit interne overwegingen bij De Bezige Bij Antwerpen”, zegt uitgever Christoph Ruys. “Ons fonds van Ludion - dat voornamelijk bestaat uit kunstboeken - was de laatste tijd verbreed met heel wat lifestyleboeken. Maar niet iedereen was daar zo mee opgezet; museabezoekers hadden het moeilijker met de iets populairdere titels. Die brengen we nu onder bij Lido, dat daarnaast ook eigen uitgaven ontwikkelt. Ludion kan zich weer specialiseren in het kunstboek.”

Bij Ludion fungeert Peter Ruyffelaere als uitgever. Maar Lido, benadrukt Ruys, “wil ook boeken brengen die de geschiedenis, grandeur en pracht van exclusieve plaatsen in beeld brengen”, telkens met een vintage-tint. Zo worden uitgaven aangekondigd over de Côte d'Azur, de Louizalaan in Brussel en over badplaats Knokke in heden en verleden: Knokke De Luxe. Ook “tailor-made lifestyle” met titels als Dolce Paola, Marilyn Monroe en de camera en Dirk Bikkembergs zitten in de pipeline, net als een boek over de Belgische olympiërs.

De prijs van elk werk zal telkens rond 50 euro schommelen, jaarlijks wil Ruys 30 à 35 boeken uitbrengen. Is uitgeverij Taschen het lichtende voorbeeld? “Enigszins wel”, zegt Ruys. “We zien ook dat er een groeiende markt is voor het wat exclusievere, mooi verzorgde boek. Nieuw is wel dat we gerenommeerde auteurs in de arm nemen om bij het beeldmateriaal teksten te schrijven. Zo becommentarieert Annelies Verbeke onbekende foto’s uit de eerste Sabena-decennia. Wel vaker willen we zo’n onverwachte combinaties uitproberen. Zo zorgen Saskia De Coster en Yves Desmet voor teksten bij de 1000 beste Belgische foto’s.”

Internationaal appeal

Verder werken ook Hugo Camps, Oscar van den Boogaard en Mario Danneels mee aan de Lido-edities. Lido’s eerste uitgave in maart wordt wellicht het kijk- en bladerboek over De Ronde van Vlaanderen, met talloze getuigenissen en beeldmateriaal. Of Ruys met zulke uitgaven vooral Lannoo concurrentie wil aandoen? Ruys (ontwijkend): “We hopen vooral op een internationaal appeal, want bijvoorbeeld Côte d’Azur verschijnt ook in het Engels en Frans. We kijken doelbewust over de grenzen.”