Direct naar artikelinhoud

Afghaanse piloot doodt acht Amerikaanse soldaten

Bij een schietpartij op de militaire luchthaven van Kaboel zijn acht Amerikaanse soldaten omgekomen. Een Afghaanse gevechtspiloot, die tevens talibanmilitant was, opende na een woordenwisseling het vuur op zijn buitenlandse collega’s. De schutter zelf kwam ook om.

Omstreeks elf uur plaatselijke tijd ontstond er binnen het hoofdkwartier van de luchtmacht in Kaboel een ruzie tussen een Afghaanse legerpiloot en zijn buitenlandse collega’s. Dat zegt het Afghaanse ministerie van Defensie. Bij een daaropvolgend vuurgevecht zijn acht doden en meerdere gewonden gevallen, stelt het ministerie zonder verdere details te geven.

Colonel David Lapan, een woordvoerder van het Pentagon, liet weten dat alle slachtoffers de Amerikaanse nationaliteit hebben. Het Belgische ministerie van Defensie zei dat de Belgen ter plaatse ongedeerd zijn. De aanvaller, een ervaren gevechtspiloot, werd ook gedood bij het vuurgevecht en twee Afghaanse soldaten raakten gewond, zei de Afghaanse legerwoordvoerder, generaal Zahir Azimi.

Infiltranten

De laatste tijd vinden in Afghanistan heel wat aanslagen plaats tegen buitenlandse soldaten. De daders zijn militanten die geïnfiltreerd zijn in het Afghaanse leger en een Afghaans legeruniform dragen. De aanslag gisteren was de bloedigste in de reeks. Er wordt gevreesd dat door de snelle aanwervingen in de Afghaanse veiligheidstroepen veel talibanmilitanten erin geslaagd zijn om te infiltreren in de Afghaanse politie en het leger. Sinds een aanslag in 2009 zijn de Aghaanse autoriteiten strenger geworden bij de aanwervingen, maar sindsdien zijn er nog minstens twintig mensen gedood bij gelijkaardige incidenten.

De taliban eisen de aanslagen vaak op. Ook deze keer beweerde Zabioellah Moedjadid, de woordvoerder van de taliban, dat de dader een talibanmilitant was die geïnfiltreerd was in het leger. Moedjadid zei ook dat bij de zelfmoordaanslag negen soldaten van de NAVO en vijf Afghaanse soldaten zijn omgekomen, naast de dader zelf nadat hij zijn munitie had opgebruikt. De taliban overdrijven vaak het aantal slachtoffers. Hun militanten zijn er echter al een tijdje in geslaagd toegang te krijgen tot buitenlandse en Afghaanse basissen en er aanslagen uit te voeren. Maandag ontsnapten bijna 500 gevangenen, onder de neus van Afghaanse troepen en de NAVO, uit een gevangenis in het zuiden van Afghanistan via een door de taliban gegraven tunnel. Dat was een zorgwekkende gebeurtenis, net nu het traditionele gevechtsseizoen van start gaat.