Direct naar artikelinhoud

Kinderrechtencommissaris is willekeur bij uitwijzingen beu

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen heeft genoeg van de willekeur waarmee staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verblijfspapieren uitdeelt. Hij pleit voor een 'kinderpardon'.

Aanleiding voor de uitval van de kinderrechtencommissaris is de zaak van de 16-jarige D.B. uit Mechelen. De ouders van het meisje ontvluchtten de oorlog in Kosovo 22 jaar geleden. Zelf kwam ze naar België toen ze vier maanden oud was. Deze week werd ze, samen met haar vader, opgepakt en opgesloten in de halfopen instelling van Zulte, in afwachting van hun uitwijzing. Maandag worden ze op het vliegtuig gezet.

De kinderrechtencommissaris vindt het niet kunnen dat dit meisje geen papieren krijgt, terwijl de Kameroense scoutsleider Scott Manyo (24) uit Boortmeerbeek er enkele dagen geleden nog wél kreeg. Het argument van Theo Francken was toen dat Scott perfect geïntegreerd is, maar D.B. is dat ook.

"Je mag dit soort zaken niet alleen laten afhangen van een beslissing van de staatssecretaris", meent Vanobbergen. "Zo creëer je willekeur. Ik pleit voor een kinderpardon, zoals dat nu al bestaat in Nederland. Kinderen die hier al vijf jaar verblijven én geworteld zijn in ons land, moeten kunnen blijven. De Dienst Vreemdelingenzaken zou daar niet alleen over mogen beslissen. Iedereen die met het kind werkt, zoals de leerkrachten de jeugdbeweging, zouden bij die beslissing moeten worden betrokken."

Wet is wet

"En uiteraard zouden de ouders van dat kind dan ook in ons land mogen blijven, net als de minderjarige broers en zussen. Meerderjarige broers of zussen zouden niet mee kunnen genieten van het kinderpardon, zeker niet als ze strafbare feiten gepleegd hebben", zegt Vanobbergen. Dat is net wat tegen D.B. pleit: twee van haar (meerderjarige) broers zijn al het land uitgezet na een correctionele veroordeling voor geweldpleging.

Theo Francken pleitte jaren geleden, toen hij nog geen staatssecretaris was maar 'gewoon' Kamer-lid, zélf voor een kinderpardon. Op de vraag of hij daar nog steeds over denkt, kwam geen reactie. Hij wou enkel reageren op de zaak rond D.B.

"De wet moet worden gevolgd. Het gezin verblijft al zestien jaar in ons land, maar zonder ooit een duurzaam verblijfsrecht te hebben verworven. De ouders negeerden in al die jaren maar liefst acht bevelen om het grondgebied te verlaten. Niets weerhoudt haar er van om, eens ze meerderjarig is, een studentenvisum aan te vragen en zo op een wettelijke manier de gewenste studie in ons land aan te vatten."